c S
Carine prizadele večino ameriških podjetij na Kitajskem 22.05.2019 09:35 Peking, 22. maja (STA) - Carine, ki so jih v okviru trgovinske vojne v zadnjem obdobju uvedle ZDA in Kitajska, so prizadele več kot 74 odstotkov ameriških podjetij na Kitajskem, je razvidno iz danes objavljene raziskave ameriških gospodarskih zbornic na Kitajskem in v Šanghaju.

Trgovinska vojna je močno prizadela ameriška podjetja s tovarnami na Kitajskem. Kar 80 odstotkov jih poroča, da so žrtve ameriških in kitajskih carin, izsledke raziskave povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Eno od petih ameriških podjetij medtem navaja, da je izkusilo povečan obisk inšpektorjev, 19 pa, da se je postopek carinjenja upočasnil.

Kar 35 odstotkov sodelujočih v raziskavi zato spreminja strategijo proizvodnje na Kitajskem za tamkajšnji trg, več kot 33 odstotkov pa jih je začasno ustavilo ali celo prekinilo odločitve o investicijah.

ZDA so ta mesec zvišale carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev z deset na 25 odstotkov, Kitajska pa se je odločila za povračilni ukrep, tako da je zvišala carine na 60 milijard dolarjev uvoženega ameriškega blaga. Trgovinska vojna se tako zaostruje. Sprožil jo je ameriški predsednik Donald Trump, ki Kitajsko obtožuje nepoštene trgovinske politike.