c S
Cene nafte dodatno navzdol 22.05.2019 08:46 Singapur, 22. maja (STA) - Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju dodatno znižale. Analitiki razlog za padanje pripisujejo šibkejšemu povpraševanju po črnem zlatu. Tudi obeti za svetovno povpraševanje po nafti in naftnih derivatih, kot je bencin, se zmanjšujejo.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v juliju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 62,58 dolarja, kar je 55 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 46 centov so se pocenile tudi julijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 71,72 dolarja.

Tudi trgovci z nafto pozorno spremljajo razvoj dogodkov širše trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v torek opozorila, da trgovinski konflikti predstavljajo veliko grožnjo za svetovno gospodarstvo.

Bi pa lahko na cene črnega zlata ugodno vplivala manjša proizvodnja, h kateri naj bi se znova zavezale članice Organizacije držav članic izvoznic nafte (Opec) in njihove zaveznice. Poleg tega cene podpirajo tudi politične napetosti med ZDA in Iranom.