c S
V luči udarca ZDA analitiki pesimistični glede Huaweijeve prihodnosti 21.05.2019 17:41 Washington/Peking, 21. maja (STA) - Zaradi prepovedi poslovanja s Huaweijem, ki so jo ZDA zaradi potrebnega manevrskega prostora preložile za 90 dni, analitiki tehnološkemu velikanu ne napovedujejo rožnate prihodnosti. V najslabšem scenariju bi pomenila konec Huaweijevih upov, da postane najmočnejši igralec na svetovnem tržišču, meni urednik portala Tehnozvezdje Matjaž Ropret.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v poudarilo, da odložitev prepovedi poslovanja s Huaweijem ne spreminja odločitve predsednika Donalda Trumpa o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Kot so pojasnili, so Huaweiju le izdali začasno dovoljenje, ki bo temu tehnološkemu gigantu omogočil poslovanje z ameriškimi podjetji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Začasno splošno dovoljenje operaterjem daje čas, da sklenejo dogovore z drugimi, ministrstvu pa manevrski prostor za določitev dolgoročnih ukrepov za ameriška in tuja telekomunikacijska podjetja, ki so trenutno odvisna od Huaweijeve opreme," je pojasnil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

ZDA so poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, prepovedale prejšnji teden. Podjetja ali države v izvršnem ukazu predsednika Trumpa niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Med prvimi je prepoved upošteval ameriški tehnološki velikan Google, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu. V nedeljo je sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem. Huawei bo izgubil dostop do Googlovih aplikacij, kot sta Gmail in Maps. To bo sicer prizadelo le potencialne kupce novih pametnih telefonov.

Na obstoječih napravah bodo delovale še tudi nekatere druge storitve. V Googlu so danes izrecno omenili funkciji, kot sta Google Play in Google Play Protect. Slednja preveri naložene aplikacije in občasno pregleda napravo. Če odkrije morebitno škodljivo aplikacijo, lahko uporabnika posvari ali pa jo celo samodejno odstrani.

Huawei in Google sicer iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi. "Google je dobro in zelo odgovorno podjetje," je ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal za več kitajskih medijev.

Ren je dejal, da trenutno ravnanje ameriške politike podcenjuje moč Huaweija. "Huaweijev 5G absolutno ne bo prizadet. Kar se tiče tehnologije 5G, ostali Huaweija ne bodo dohiteli v dveh ali treh letih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Ren.

Povedal je tudi, da 90-dnevni odlog ne vpliva močno na Huawei: "Smo pripravljeni." Huawei po njegovih besedah okoli polovico čipov, ki jih potrebuje za svojo opremo, dobi iz ZDA, ostalo polovico izdela sam. "Ne moremo biti izolirani od sveta ... Izdelamo lahko enake čipe, kot so ameriški, ampak to ne pomeni, da jih ne bomo kupovali," je dejal.

Po mnenju analitikov je poteza ZDA močan udarec v Ahilovo peto tega kitajskega tehnološkega velikana, saj je preveč odvisen od ameriških komponent. Tako ocenjujejo, da podjetje v sedanji obliki skoraj zagotovo ne bo obstalo.

Prepoved poslovanja s Huaweijem - kot del splošne prepovedi za ameriška podjetja, da poslujejo s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA - bo sicer boleča za ameriška podjetja, ki računajo na Huawei kot na zanesljivega kupca, za Huawei pa predstavlja eksistencialno grožnjo, navaja AFP.

"V najslabšem primeru bo popolnoma prekinjen dostop do ameriške tehnologije - in Huawei skoraj zagotovo tega ne bo preživel v sedanji obliki," so ocenili v svetovalni družbi Eurasia Group.

"To prinaša precejšnjo upočasnitev za Huaweijevo divizijo pametnih telefonov," je za AFP ocenil profesor na hongkonški univerzi Ryan Whalen. Huawei je sicer dejal, da razvija svoj operacijski sistem, a Whalen meni, da je utrdbo Androida in Applovega sistema Ios skoraj nemogoče zrušiti. "Samo poglejte igralce, kot so Nokia, Blackberry in Microsoft, ki jim pri podobnih prizadevanjih ni uspelo," je dodal.

Eurasia Group navaja, da so sodelovanje s Huaweijem prekinili glavni ameriški dobavitelji, med njimi proizvajalci čipov Qualcomm, Qorvo in Texas Instruments ter razvijalca programske opreme Oracle in Microsoft, kar da bi lahko "popolnoma spodkopalo" Huawei pri 5G.

V najslabšem scenariju bi ameriška prepoved pomenila konec upov kitajskega Huaweija, da postane najmočnejši igralec na svetovnem tržišču, pa je za STA ocenil urednik portala Tehnozvezdje Matjaž Ropret. Sam meni, da bo le prišlo do nekega dogovora.

Če bi ameriški ukrep obveljal, bi to po Ropretovi oceni najbolj prizadelo evropske potrošnike, saj v ZDA Huawei ni uspel prodreti, na Kitajskem pa se uporablja drugačen operacijski sistem Android, ki ne podpira Googlovih aplikacij. Od najmočnejših Huaweijevih tržišč tako ostane predvsem Evropa.

Posledica ameriškega ukrepa je tudi prekinitev dobave čipov Huaweiju. Ta ima po informacijah v medijih zaloge še za tri mesece, je dejal Ropret. V naprej pa bi imel po njegovi oceni težave, saj večina najbolj kakovostnih komponent prihaja iz ZDA.

Alternativa je po Ropretovih navedbah ta, da Huawei tudi ob podpori države zelo veliko vloži v razvoj lastnih rešitev, a tak proces traja nekaj časa. "Huawei ni v prav dobrem položaju, če se zadeva ne razreši na drug način," ugotavlja Ropret.