c S
Ifo: Investicije Kitajske v veliko državah dojete bolj negativno 21.05.2019 15:12 München, 21. maja (STA) - Veliko držav dojema tuje neposredne investicije (TNI) iz Kitajske bolj negativno kot tovrstne investicije drugih držav, po anketi med ekonomisti ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Razvite države najbolj skrbi prenos tehnologije in morebiten vpliv kitajske vlade.

V raziskavi, v kateri so anketirali 1012 ekonomistov v 81 državah, je 41,7 odstotka vprašanih TNI iz Kitajske ocenile kot "malenkost bolj negativne" kot investicije drugih držav, 15,3 odstotka vprašanih pa jih je ocenilo kot "znatno bolj negativne".

Skoraj četrtina, 23,3 odstotka vprašanih, kitajske TNI ocenjuje kot enake investicijam drugih držav. 8,4 odstotka jih vidi kot "malenkost bolj pozitivne", okoli trije odstotki vprašanih pa jih ocenjuje kot "znatno bolj pozitivne" kot investicije drugih držav.

V skupnem je negativno dojemanje kitajskih investicij prevladalo v 60 od 81 obravnavanih držav.

Medtem ko je delež odgovorov, da so kitajske investicije malenkost ali znatno bolj negativne od drugih, na svetovni ravni znašal 57 odstotkov, je bil znatno višji v ZDA in EU, kjer je bil 78,4 odstotka in 66,2 odstotka.

Najbolj kritični - z več kot 81-odstotnim deležem tovrstnih odgovorov - so bili v Avstraliji, Kanadi, Belgiji, Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem. Na Japonskem je delež znašal 62,5 odstotka, v "drugih razvitih gospodarstvih", kot so Nova Zelandija, Norveška, Švica in Tajvan, pa 72,6 odstotka.

Manj kritični do TNI iz Kitajske so v razvijajočih se državah. Delež odgovorov, da so kitajske investicije malenkost ali znatno bolj negativne od drugih, je v podsaharski Afriki znašal 33 odstotkov, v Skupnosti neodvisnih držav pa 31,8 odstotka.

V osmih državah (Armeniji, Azerbajdžanu, Ekvadorju, Egiptu, Grčiji, Latviji, Nigeriji in na Filipinih) ekonomisti kitajskih TNI ne dojemajo drugače kot ostalih.

V 16 državah, med drugim v Pakistanu, Gruziji, Turčiji in Rusiji, pa so TNI iz Kitajske ocenili bolj pozitivno kot investicije iz drugih držav.

Raziskava je tudi ugotovila, da se v razvitih gospodarstvih bojijo predvsem prenosa tehnologij (74 odstotkov vprašanih) in morebitnega vpliva kitajske vlade (69 odstotkov).