c S
Podim postaja mesto za srečevanje regionalnega startup ekosistema 21.05.2019 15:00 Ljubljana, 21. maja (STA) - Podjetniško-tehnološka konferenca Podim v Mariboru po besedah organizatorjev postaja mesto za srečevanje startup ekosistema v regijah Alpe-Adria in Zahodni Balkan, saj imajo v dveh dneh organiziranih več kot 850 sestankov med startupi in potencialnimi vlagatelji.

Kot je na novinarski konferenci ob uradnem začetku konference poudaril Urban Lapajne iz iniciative Startup Slovenija, so zadovoljni z uspehom, hkrati pa želijo še nadgrajevati pomen Podima za srečevanja startupov in vlagateljev.

To jim po njegovih besedah uspeva tudi s pomočjo t.i. Deal Rooma, kjer se stratupi in potencialni partnerji na hitrih sestankih srečujejo na štiri oči.

Na letošnjem Podimu se sicer predstavlja rekordnih 162 startupov iz 33 držav, pri čemer gre tako za startupe v zgodnjih fazah rasti kot tudi za izkušena startup in scaleup podjetja.

Ti se bodo lahko potegovali tudi za naklonjenost Gregorja Rebolja, ki je na Podimu uradno predstavil novi sklad tveganega kapitala Silicijevi vrtički II, in Juliena Coustauryja, partnerja v skladu tveganega kapitala Fil Rouge Capital.

Kot je dejal Rebolj, je sklad Silicijevi vrtički II s petimi milijoni evrov sklad podjetnikov, ki so združili moči, da bi podprli mlada podjetja, ki že imajo nekaj uspeha na trgu, in jim tako z denarjem kot lastnimi izkušnjami pomagali pri naslednjih korakih.

Fil Rouge Capital pa je sklad s sedežem v Zagrebu, ki bo po Coustauryjevih besedah v startupe v regiji v petih letih vložil 42 milijonov evrov, začeli pa so tudi že sprejemati prijave za svoj pospeševalniški program.

Ob prostoru za mreženje Podim startupom s programskim delom ponuja tudi priložnost za učenje in izmenjavo izkušenj, saj se bo do srede na mariborskem odru zvrstilo 60 govorcev iz podjetij, kot so med drugim Lyft, Uber, AVL, DHL, Google, Allianz in Audi.

Danes zvečer bodo organizatorji podelili tudi nagrado za slovenski startup leta, v sredo pa razglasili zmagovalca t.i. pitching tekmovanja Podim Challenge.

Podim organizira ekipa Tovarne podjemov s platformo Startup Slovenija, soorganizatorja sta ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenski podjetniški sklad.

Kot je poudaril državni sekretar na ministrstvu Aleš Cantarutti, konferenca upravičuje svoj sloves ene najvplivnejših startup konferenc v tem delu Evrope, ministrstvo, ki želi podpreti startup okolje, pa bo še naprej skrbelo, da se bo lahko razvijala tudi v prihodnje.