c S
OECD v luči trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko znižala napoved letošnje rasti 21.05.2019 13:00 Pariz, 21. maja (STA) - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) izpostavlja, da je svetovno gospodarstvo še naprej šibko, ob čemer opozarja na negativne posledice trgovinskih vojn. Vlade bi morale sodelovati, če želijo spodbuditi rast. OECD je napoved letošnje rasti znižal iz 3,3 na 3,2 odstotka. Prihodnje leto naj bi bila rast 3,4-odstotna.

Letošnja gospodarska rast bo po oceni OECD nižja od prvotnih napovedi, in sicer naj bi se svetovni bruto domači proizvod (BDP) okrepil za 3,2 odstotka. Napoved za leto 2020 ostaja nespremenjena pri 3,4 odstotka. Ob tem je organizacija izpostavila "številna negativna tveganja", poleg nadaljnjih trgovinskih konfliktov tudi zadolženost zasebnega sektorja na Kitajskem in drugod po svetu.

Nove napetosti med ZDA in Kitajsko bi lahko po oceni OECD v prihodnjih dveh do treh letih globalni BDP oklestile za 0,6 odstotka.

Življenjski standardi v državah članicah organizacije se izboljšujejo prepočasi, da bi znatno zmanjšali neenakosti, v poročilu med drugim ugotavlja OECD. Realne plače bodo po teh napovedih v obdobju 2019-2020 zrasle za manj kot 1,5 odstotka, pa čeprav je stopnja brezposelnosti na najnižji ravni v skoraj štirih desetletjih.

Vlade na nekaterih območjih, med drugim v območju z evrom, ki beležijo šibko rast, bi morale po oceni OECD izkoristiti nizke obrestne mere in s kombinacijo strukturnih reform in naložb spodbuditi gospodarstvo. Med naložbami bi morale biti po oceni OECD prednostne infrastrukturne, naložbe v zeleno energijo in v kvalifikacijo delavcev.

OECD sicer v danes objavljenem poročilu glavno oviro za rast gospodarstva vidi v trgovinskih napetostih. Svetovna trgovina se bo po njenih napovedih letos okrepila za nekaj več kot dva odstotka, kar bo najnižja rast v desetletju. Trenutne napetosti škodijo proizvodnji, motijo globalno dobaviteljsko verigo in znatno vplivajo na odločitve o morebitnih naložbah, so opozorili v organizaciji.

Kitajska po mnenju OECD ostaja ključna za svetovno gospodarsko rast. Še močnejša upočasnitev rasti na Kitajskem pa bi predstavljala pomembno tveganje tako za globalno rast kot trgovinske priložnosti, so dodali. Kitajska gospodarska rast naj bi se letos upočasnila na 6,2 odstotka, prihodnje leto pa na šest odstotkov.

Po drugi strani je organizacija izboljšala rast za ZDA, in sicer jo je za letošnje leto zvišala za 0,2 odstotne točke na 2,8 odstotka. Prihodnje leto pa naj bi se upočasnila na 2,3 odstotka. Za območje z evrom je OECD za letos ohranila napovedano 1,2-odstotno rast BDP.