c S
Evropske borze okrevajo po ponedeljkovih padcih 21.05.2019 10:31 Frankfurt/Pariz/London, 21. maja (STA) - Na evropskih borzah se danes osrednji indeksi zvišujejo. Gre za okrevanje po ponedeljkovih padcih, ko so se vlagatelji odzvali na ameriško prepoved poslovanja s Huaweijem ter odločitev tehnološkega velikana Googla za prekinitev sodelovanja s tem kitajskim tehnološkim podjetjem.

Situacija se je do danes že spremenila, saj so ZDA prepoved poslovanja s Huaweijem v ponedeljek preložile za 90 dni. Kot so pojasnili na ameriškem ministrstvu za trgovino, je potrebnega nekaj manevrskega prostora, da bi se izognili hudim motnjam na trgu. Huawei in Google pa iščeta rešitev za težave, ki nastajajo s prepovedjo.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je tako do 10. ure po srednjeevropskem času pridobil 0,36 odstotka vrednosti. DAX se je v Frankfurtu zviševal za 0,65 odstotka in CAC 40 v Parizu za 0,22 odstotka. FTSE 100 se je v Londonu dvignil za 0,50 odstotka.

Tečaj evra se je v primerjavi z ameriškim zelencem nekoliko znižal. Okoli 10. ure je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1151 dolarja, s čimer je evropska valuta izgubila 0,17 odstotka. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1167 dolarja.

Na azijskih borzah je trgovanje minilo v neenotnem vzdušju. Borza v Sydneyju je pridobila 0,4 odstotka, v Seulu 0,3 odstotka in v Taipeju 0,7 odstotka. V pozitivnem območju so zaključili tudi osrednji indeksi v Manili, Mumbaiju, Bangkoku in Džakarti.

Medtem pa je tokijska borza dan končala 0,1 odstotka pod gladino, hongkonška je bila 0,5 odstotka in wellingtonska 0,2 odstotka nižje.