c S
Evropske borze zaradi spora ZDA-Kitajska na udaru 21.05.2019 07:25 London/Frankfurt/Pariz, 20. maja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali, potem ko so ZDA zaostrile trgovinski spor s Kitajsko. Tečaj evra glede na dolar se ni veliko spremenil, nafta se je podražila.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,63 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,61 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 1,46 odstotka, v Londonu indeks FTSE 100 0,51 odstotka.

Dunajski ATX je končal 1,41 odstotka nižje, milanski indeks FTSE MIB je potonil za 2,68 odstotka, züriški indeks SMI pa je zabeležil 0,80-odstotni padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil okoli štiri ure pred koncem trgovanja na 0,28 odstotka nižji ravni kot v petek, širši indeks S&P 500 je v tem času glede na petek izgubil 0,43 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 1,10-odstotni padec.

Borze na obeh straneh Atlantika so na udaru zaradi zaostritve trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Potem ko so ZDA minuli teden prepovedale poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, je danes sodelovanje s kitajskim tehnološkim podjetjem Huawei prekinil ameriški tehnološki velikan Google. Med ameriškimi podjetji, ki so Huaweiu prekinila dobavo programske opreme in ključnih komponent, so Intel, Qualcomm in Broadcom, prav tako je prodajo čipov, ki jih izdela v ZDA, zamrznil nemški koncern Infineon.

Huawei je v odzivu zna odločitev Googla dejal, da je eden ključnih partnerjev operacijskega sistema Android, ter da je močno prispeval k razvoju in rasti Androida in tesno sodeloval z njegovo platformo odprte programske kode. Napovedal je, da bo še naprej zagotavljal varnostne posodobitve in sodeloval pri odpravi težav vseh obstoječih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov Huawei in Honor.

Evro je glede na dolar malenkost pridobil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 18. ure za en evro odšteti 1,1171 dolarja, kar je 0,06 odstotka več kot ob koncu trgovanja v petek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1167 dolarja (v petek 1,1172 dolarja).

Nafta se je podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 63,10 dolarja, kar je 34 centov več kot ob koncu trgovanja v petek. Cena severnomorske nafte brent za dobavo v juliju se je v tem času glede na petkovo zaključno vrednost zvišala za 17 centov na 72,38 dolarja.