c S
Ljubljanska borza v minulem tednu brez večjih premikov 18.05.2019 07:29 Ljubljana, 17. maja (STA) - Ljubljanska borza v tednu, ko je več blue chip podjetij objavilo rezultate poslovanja v prvem letošnjem četrtletju, ni zabeležila večjih premikov. Indeks SBI TOP je tako na tedenski ravni pridobil 0,10 odstotka, skupni promet je dosegel 5,8 milijona evrov.

Indeks SBI TOP je tako glede na zaključek trgovanja minuli petek pridobil 0,10 odstotka in teden končal pri 869,50 točke.

Med strukturno najpomembnejšimi vrednostnimi papirji v indeksu so se Krkine delnice pocenile za 0,34 odstotka, Petrolove pa podražile za 2,37 odstotka.

Naftni trgovec je prav danes sporočil, da je v prvih treh mesecih leta na ravni skupine ustvaril 1,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je znašal 18,2 milijona evrov in je bil za dva odstotka višji od primerljivega lanskega. Obenem so v Petrolu napovedali rast prihodkov in dobička tudi za celotno leto.

O četrtletnem poslovanju je ta teden poročala tudi Zavarovalnica Triglav, ki je v prvih treh mesecih letos zbrala 317 milijonov evrov bruto premij, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Konsolidiran dobiček pred davki se je prav tako okrepil za osem odstotkov in je dosegel 29,9 milijona evrov. Največja slovenska zavarovalnica je tudi potrdila napovedi poslovanja za celotno leto.

Delnice Zavarovalnice Triglav so se v primerjavi s petkom prejšnji teden vseeno pocenile za 1,18 odstotka.

Za 1,55 odstotka je upadel tečaj delnic Telekoma Slovenije, medtem ko so se delnice Save Re podražile za 1,78 odstotka. Pozavarovalnica je sporočila, da je njena skupina, po novem poimenovana tudi Zavarovalna skupina Sava, v prvem četrtletju zbrala za 171,6 milijona evrov bruto premij ali 2,8 odstotka več kot v prvem trimesečju lani, čisti dobiček pa se je ob 135,7-odstotni rasti ustavil pri 10,9 milijona evrov. Poslovanje je bilo skladno z načrti.

Svoj položaj v lastniški strukturi Save Re bo sicer okrepila država, saj je skupščina Abanke v četrtek na podlagi nasprotnega predloga Slovenskega državnega holdinga sklenila, da za izplačilo dividend nameni 66,7 milijona evrov. Pri tem si bo država kot edini delničar 11,1 milijona evrov izplačala s prenosom delnic Save Re, ki predstavljajo 3,8-odstotni lastniški delež.

Delnice NLB so se podražile za 0,33 odstotka, delnice Luke Koper pa pocenile za 1,45 odstotka.

Tečaj delnic Cinkarne Celje je ostal nespremenjen. Cinkarna je sicer sporočila, da je v prvem četrtletju pridelala 45,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa je nazadoval za 64 odstotkov na 4,6 milijona evrov. Kljub temu sta oba parametra precej presegla načrte celjske družbe, ki bo delničarjem izplačala višjo dividendo kot lani.

Delnice Uniorja so se pocenile za 3,23 odstotka, delnice Intereurope, ki jo bo v prihodnjih mesecih prevzela Pošta Slovenije, pa za 6,40 odstotka. Tečaj delnic KD Group, s katerimi je bilo kar nekaj prometa, je ostal nespremenjen.