c S
Dvig DDV znižal rusko gospodarsko rast 18.05.2019 07:29 Moskva, 17. maja (STA) - Ruski BDP se je v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepil za 0,5 odstotka, kar je bilo bistveno manj kot v zadnjem lanskem trimesečju in manj od predhodnih ocen. Ruska vlada upočasnitev pripisuje zaviralnemu učinku dviga DDV z novim letom.

Rusko gospodarsko ministrstvo je sicer pred nekaj tedni ocenjevalo, da bo medletna rast v prvih treh mesecih leta dosegla 0,8 odstotka, centralna banka pa je napovedovala celo rast med 1,0 in 1,5 odstotka.

Številka, ki so jo danes objavili državni statistiki, je bila na koncu precej nižja, predvsem pa je močno upadla glede na zadnje lansko četrtletje, ko je dosegla 2,7 odstotka.

Gospodarsko ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP upočasnitev pripisalo dvigu DDV. Z novim letom je namreč Rusija za izboljšanje javnofinančne slike osnovno stopnjo tega najpomembnejšega neposrednega davka dvignila z 18 na 20 odstotkov, kar je nekoliko znižalo sicer visoko raven priljubljenosti predsednika Vladimirja Putina.

Zdaj je ta korak po navedbah pristojnih v Moskvi negativno vplival tudi na zasebno potrošnjo. Analitiki družbe Capital Economics medtem poudarjajo, da podatek, ki je precej slabši od pričakovanj, kaže na precej širšo sliko o šibkosti ruskega gospodarstva, saj je nespodbudna gibanj zaznati v predelovalnem sektorju, trgovini na drobno, gradbeništvu in kmetijstvu.

Rusko gospodarstvo se je po dveh recesijah v letih 2015 in 2016 lani na krilih višjih cen energentov okrepilo za 2,3 odstotka, medtem ko naj bi letos po vladnih ocenah doseglo 1,3 odstotka, približno tam nekje so tudi napovedi mednarodnih ustanov.