c S
Evropske borze zadnji trgovalni dan v tednu s padci 18.05.2019 07:16 London/Frankfurt/Pariz, 17. maja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. K rasti ni pomagala niti uradno sporočena odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da za pol leta preloži odločitev o uvedbi dodatnih carin na uvoz evropskih in japonskih avtomobilov. Nafta se nekoliko ceni, tečaj evra pa je malenkost pod četrtkovo zaključno ravnjo.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,38 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX zdrsnil za 0,58 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 za 0,18 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 ob vnovič povečani politični negotovosti glede izstopanja države iz EU za 0,07 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,44 odstotka in v Zürichu indeks SMI za malenkostnih 0,02 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,22-odstotni padec.

Tečajem na stari celini zadnji trgovalni dan v tednu ni pomagala niti novica iz Washingtona, da Trump za šest mesecev prelaga odločitev o uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU in Japonske, čeprav na podlagi poročila ministrstva za trgovino ocenjuje, da uvoz avtomobilov in padanje tržnega deleža domačih proizvajalcev ogrožata nacionalno varnost.

Trump je namreč le potrdil neuradne informacije, ki so prišle v javnost pred dnevi in že spodbudno vplivale na borzne tečaje v Evropi, za katerimi je tako dober teden. V vsakem primeru pa ameriški predsednik s takšnimi prelaganji le ohranja grožnje s carinami kot orodje v trgovinskih pogovorih z EU.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev gibljejo neenotno, pozitivno pa odmevajo nekatere novice iz gospodarstva. Potrošniško razpoloženje v ZDA se je tako maja precej izboljšalo, vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja, ki ga izračunava Univerza Michigan, pa je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih.

Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,13 odstotka višji ravni kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 medtem izgublja 0,24 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,36 odstotka.

Evro malenkost izgublja glede na dolar. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1167 dolarja, kar je 0,07 centa manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1172 dolarja oz. 0,31 centa niže kot v četrtek.

Nekoliko se ceni tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 62,84 dolarja, kar je tri cente manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 50 centov na 72,12 dolarja.