c S
LTH Castings zaključil 50-milijonsko investicijo na Trati 19.05.2019 07:16 Škofja Loka, 18. maja (STA) - Škofjeloški LTH Castings je zaključil 50 milijonov evrov vredno investicijo v visokotehnološko orodjarno na Trati. Gre za doslej največjo investicijo podjetja, ki v Sloveniji zaposluje že skoraj 2000 ljudi. Za investicijo so se odločili zaradi širitve obsega poslovanja in povečanja razvojnega oddelka.

Orodjarna v škofjeloški industrijski coni na Trati je največja in najsodobnejša v Sloveniji ter tudi ena najsodobnejših v Evropi, saj sta njen pomembni del tudi razvojni oddelek ter oddelek orodjarske tehnologije. V orodjarni je skupno 213 zaposlenih, od tega jih je v proizvodnem delu 145 in v razvojnem delu 68, so ta teden sporočili iz LTH Castings.

Nova orodjarna na Trati predstavlja center orodjarskega znanja. Med sodobnejšo strojno opremo, ki jo uporabljajo, sodijo stroji za 3D tiskanje kovin, napredni sistemi za tridimenzionalne meritve na podlagi primerjave realnih modelov in druga orodjarska tehnologija. Poleg tega je v prostorih na Trati tudi oddelek mehanske obdelave zahtevnih izdelkov, ki dopolnjuje oddelek iz Škofje Loke.

Leta 2014 je začel delovati prvi del objekta orodjarne na Trati, lani pa so dogradili še drugi del, ki je v uporabi od konca lanskega leta. Vrednost celotne naložbe je presegla 50 milijonov evrov. Skupno pa so v zadnjih desetih letih v skupini LTH Castings v stroje, opremo in prostore vložili 280 milijonov evrov, od tega samo v zadnjih treh letih 134 milijonov evrov.

"Z investicijo v novo lokacijo na Trati smo vzpostavili tehnološko dovršen obrat za izdelavo orodij, ki so osnova za visokokakovostne ulitke. Zanesljivost, razvojna naravnanost ter opremljenost s sodobno tehnologijo so jamstvo, da so naši izdelki lahko že danes in seveda tudi v prihodnosti del avtomobilov v Evropi in po svetu," je ob tem povedal direktor LTH Castings Andrej Kranjec.

Skupina LTH Castings s sedežem v Škofji Loki sodi med največje evropske visokotehnološke tlačne livarne aluminija z lastno orodjarno. Njihovo poslovanje temelji na izdelavi sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kot so motorni deli, deli menjalnikov in komponente za zavorne sisteme, pri čemer sodelujejo z najuglednejšimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci, med njimi Mercedes-Benz in BMW.

Kot pojasnjujejo v podjetju, avtomobilska industrija zahteva kakovostne in zanesljive poslovne partnerje, ki nenehno vlagajo v razvoj. Eden pomembnejših izzivov tudi za LTH Castings je transformacija avtomobilske industrije, vključno z e-mobilnostjo. Zato nenehno krepijo razvojno področje, zaposlujejo nove strokovnjake in nadgrajujejo proizvodne zmogljivosti z novimi stroji.

LTH Castings v Sloveniji na vseh treh lokacijah, in sicer v Ljubljani, Škofji Loki in na Trati, zaposluje skoraj 2000 ljudi. Skupaj s hčerinskimi družbami na Hrvaškem in v Severni Makedoniji pa je v celotni skupini preko 3200 zaposlenih. Skupni prihodki skupine LTH Castings so v letu 2018 znašali 321 milijonov evrov, kar skupino uvršča med največje proizvodne skupine s sedežem v Sloveniji.