c S
ZD Velenje tudi lani z rdečimi številkami 20.05.2019 07:16 Velenje, 18. maja (STA) - Zdravstveni dom (ZD) Velenje je lani ustvaril 381.511 evrov izgube, kar je 230.000 evrov manj kot leto prej, celotna izguba pa je konec leta 2018 znašala več kot milijon evrov. Velenjski mestni svet, ki se je na torkovi seji seznanil s poslovanjem, je vodstvu ZD Velenje zato naročil izdelavo sanacijskega načrta, ki pa mora biti predložen do julija.

Kot je na seji povedal direktor ZD Velenje Janko Šteharnik, so za izgubo krivi predvsem država in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prav od slednjega ZD Velenje, ker je lani presegel program, ni dobil plačanih 162.000 evrov, za organizirano nujno medicinsko pomoč pa prejema le pavšalno plačilo.

Po Šteharnikovem mnenju je izguba tudi posledica težav, ki jih imajo z organizacijo specialističnih ambulant. Delo v teh ambulantah namreč ni v celoti plačano, ker ne delajo vsak delovni dan. Ob tem se je Šteharnik vprašal, kako naj imajo ambulante vsak dan, če zanje ne dobijo celotnega plačila.

"Veste, kako težko je sploh dobiti zdravnika specialista, če nimaš polnega delovnika? In potem ti delajo še drugje, mi pa smo še bolj odvisni, kdaj bodo imeli čas za nas. Sprašujemo se, ali bomo specialistične ambulante sploh obdržali," je Šteharnik dejal na seji.

V velenjski občini deluje 20 javnih zavodov, pet pa jih je lani poslovalo negativno.

Na Šteharnikove izjave se je danes odzvala direktorica območne enote ZZZS Ravne na Koroškem Danijela Štumberger. Zapisala je, da je ZD Velenje peti največji zdravstveni dom v državi s pogodbeno vrednostjo programov v višini 12,3 milijona evrov v letu 2019, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2016, ko je vodenje prevzel Šteharnik. "Trendi financiranja ZD Velenje od leta 2016 kažejo, da ZZZS plačuje temu zdravstvenemu domu vedno več zdravstvenih timov in da zanje prejema vedno več prihodkov," je zapisala.

Navaja, da so bili poslovni rezultati ZD Velenje od leta 2014 do 2016 pozitivni, pozneje pa negativni "kljub dejstvu, da so v letu 2016 na 'tržnem programu' medicine dela imeli približno 180.000 evrov izgube in leta 2017 105.000 evrov izgube, ki jo je ZD Velenje pokrival iz sredstev, ki so jih dobili na podlagi pogodbe z ZZZS, torej iz javnih sredstev".

"Nazadnje velja še opozoriti, da ZD Velenje v letu 2018 ni uspel realizirati dodatnih prihodkov iz ZZZS v višini 97.631 evrov, ker ni uspel opraviti vseh storitev v preventivi v splošnih ambulantah, pedontologiji, zobozdravstvu za mladino, paradontologiji in še v nekaterih drugih programih," je zapisala.