c S
V porastu tudi prodaja zasebnih polnilnic za električne avtomobile 20.05.2019 07:16 Ljubljana, 19. maja (STA) - Vse večja priljubljenost električnih avtomobilov se kaže tudi v rasti povpraševanja po postavitvi domače polnilnice. Ponudnikov tovrstne infrastrukture je v Sloveniji več, eden od njih v zadnjih dveh letih beleži 200-odstotno rast prodaje. Stavbe morajo za namestitev polnilnice sicer izpolnjevati določene pogoje.

Kot so za STA pojasnili v Petrolu, je prodaja zasebnih električnih polnilnic v zadnjih dveh letih porasla za več kot 200 odstotkov. Zanimanja je največ med lastniki enostanovanjskih stavb, vse pogosteje pa po njih povprašujejo tudi lastniki večstanovanjskih zgradb. Pri slednjih se običajno sicer zatakne pri obračunavanju stroškov in izvedbi investicije, so dodali.

Pred postavitvijo se je treba po pojasnilih Petrola najprej vprašati, koliko in kakšen avto oziroma baterijo bomo polnili. Nato je treba preveriti, ali obstaja zadostna priključna moč in kakšna je največja možna obremenitev ob polnjenju.

"Strankam svetujemo, da izberejo polnilnice, ki vključujejo varnostno funkcijo, ki onemogoči prevelike odjeme prek polnilnice in obenem morebitne električne izpade na objektu. Ta rešitev namreč korigira odvzem električne energije iz omrežja glede na druge priključene porabnike," so pojasnili.

Rast povpraševanja beležijo tudi v portoroški družbi Hoa Projekt, kjer so letos do začetka maja postavili 11 domačih polnilnic. Po tej infrastrukturi pri njih povprašujejo tako fizične osebe kot upravljavci večstanovanjskih objektov.

V Elektru Ljubljana medtem od začetka leta 2017 do začetka letošnjega maja niso prejeli naročil fizičnih oseb, beležijo pa nekaj povpraševanja. "Zlasti letos so nas kontaktirali investitorji v večstanovanjske zgradbe. V teh zgradbah so že projektno predvidena parkirna mesta, opremljena s polnilno infrastrukturo. Lastniki individualnih hiš pa se zanimajo za postavitev polnilnice v okviru projekta sončnih elektrarn za samooskrbo," so pojasnili.

Ključni pogoj za namestitev polnilnice je po njihovih pojasnilih možnost notranjega elektro priključka ali zunanjega priključno-merilnega mesta. Instalacijski tokovodniki morajo imeti ustrezen presek, da prenesejo obremenitev polnilne postaje.

Nobena od navedenih družb ne opaža določenega vzorca glede lokacije hiš, katerih lastniki se odločijo za postavitev polnilnice. Nahajajo se tako na podeželju kot v mestnih središčih.

Cena postavitve polnilnice, ki vključuje polnilno postajo, dobavo in montažo, znaša med 500 in nekaj tisoč evri, odvisna pa je od kakovosti in funkcij. V Petrolu so ob tem izpostavili pomen strokovne montaže, saj lahko nestrokoven poseg v električno napeljavo po njihovih navedbah privede do resnih posledic in škode na premoženju.