c S
Cilj je vsakoletna rast prihodkov za najmanj pet odstotkov 20.05.2019 07:16 Ljubljana, 19. maja (STA) - Gospodarsko razstavišče, ki vsako leto gosti okoli 20 sejmov, krepi kongresno dejavnost. Delež iz te dejavnosti v celotnih prihodkih se je s 25 odstotkov v letu 2010 lani povečal na 44 odstotkov. Celotni prihodki so se lani sicer zvišali za 10 odstotkov, cilj pa je vsakoletna rast za najmanj pet odstotkov, je povedal direktor Iztok Bricl.

Gospodarsko razstavišče je lani ustvarilo 6,5 milijona evrov čistih prihodkov, kar je 10 odstotkov več kot leta 2017, čisti dobiček pa se je zvišal za 35 odstotkov na okoli 400.000 evrov. Lani so zabeležili več kot različnih 260 prireditev (sejmi, razstave, koncerti ...), na katerih so našteli nekaj manj kot 400.000 obiskovalcev.

Kot je pojasnil Bricl, so lani v Ljubljano pripeljali 12 mednarodnih kongresov, ki se jih je udeležilo prek 11.000 delegatov. "Tudi sejemske prireditve v naši organizaciji so bile uspešne, dobro obiskane. Samo na sejmu Dom, ki je naš največji sejem glede na velikost razstavnih površin, število razstavljavcev in obiskovalcev, smo zabeležili kar 57.200 obiskovalcev," je dejal in dodal, da po poslovno uspešnem lanskem letu tudi letos kaže zelo dobro, za zdaj imajo potrjenih devet kongresov.

"Kot osrednji prireditveni center v Sloveniji gostimo najrazličnejše dogodke v lastni in tuji organizaciji," je dejal in dodal: "Naš motivacijski slogan je 365 dni dogajanja. Vsak dogodek je za nas pomemben in dodaja kamenček v mozaik naše pestre ponudbe. Prek te raznolikosti postajamo v javnosti in poslovnem svetu še bolj prepoznavni. Letno se pri nas odvije 20 sejmov."

Poleg sejmov in kongresov pa so za Gospodarsko razstavišče del vsakdana tudi investicije v dvorane, opremo in kadre. "Od leta 2010, odkar sem na čelu Gospodarskega razstavišča, smo v infrastrukturo iz lastnih sredstev vložili skoraj pet milijonov evrov. Vlagamo v lastno tehnično opremo, nedavno smo investirali v dodatno osvetlitev dvoran za potrebe večjih kongresov in enkratnih dogodkov," je navedel.

Na dvorišču Gospodarskega razstavišča bo sicer predvidoma leta 2022 stekla gradnja nove dvorane, njena bruto tlorisna površina bo 2630 kvadratnih metrov, visoka pa bo 24 metrov.

"V pritličju stavbe bo Gospodarsko razstavišče pridobilo največjo večnamensko dvorano v Sloveniji, v kateri se bo lahko izvajala sejemska ali kongresna dejavnost. Dvorana bo sprejela do 4000 gostov. Nad njo je v načrtu še ena dvorana, v kateri bo prostor za večje sprejeme. Posebnost te dvorane bo tudi ozelenela terasa," je pojasnil.

Kot je dejal Bricl, bo nova dvorana za Gospodarsko razstavišče velika pridobitev, saj bo namenjena za velike mednarodne kongrese, po katerih beležijo vedno večje povpraševanje, po drugi strani pa bo dvorana v pritličju sejemsko dejavnost razbremenila montažnih dvoran, ki jih zdaj postavijo na največjih sejmih. Investicija v to, največjo kongresno dvorano v Sloveniji, bo znašala med šest in osem milijonov evrov.

"Nenehno vlagamo v infrastrukturo, posodabljamo in širimo seznam svojih storitev. Povezujemo se z zunanjimi partnerji, smo člani vseh večjih in prepoznavnih strokovnih mednarodnih združenj za organizacijo sejmov in kongresne dejavnosti. Odkar sem pred osmimi leti nastopil mesto direktorja, smo reorganizirali delovne procese, kadrovsko prenovili oddelke, tako da smo okrepili trženje sejemskih prireditev. Hkrati razvijamo nove sejme. Zasnovali smo močan kongresni oddelek ter intenzivirali marketing. Prisotni smo na tovrstnih mednarodnih borzah, kjer prispevamo k večji prepoznavnosti Slovenije in Ljubljane kot nove, sveže kongresne destinacije," je pojasnil.

Gospodarsko razstavišče se je pred tremi leti povezalo še z globalnim organizatorjem kongresne dejavnosti Dekon Group iz Turčije, ki je po velikosti tretji profesionalni kongresni organizator v Evropi. Vsako leto po svetu pripravijo 60 velikih dogodkov z več kot 10.000 udeleženci.

"Z njimi smo ustanovili skupno podjetje Dekon.SI, kjer smo 50-odstotni solastnik. Naj poudarim, da je to prvi mednarodni profesionalni kongresni organizator v Sloveniji. Prihodnje leto bo na Gospodarsko razstavišče pripeljal dva izjemna mednarodna kongresa z od 1200 do 1800 udeležencev s celega sveta. Prvi bo junija s področja trajnostne mobilnosti, drugi pa mesec dni kasneje s področja kemije," je povedal.

Razstavišče od leta 2013 organizira tudi odmevne svetovne razstave, ki si jih v nekaj mesecih po njegovih pojasnilih ogleda od nekaj 10.000 do 70.000 ljudi. Zadnjo, to je bila razstava človeških teles Body Worlds Vital, je v treh mesecih obiskalo kar prek 55.000 ljudi.

Gospodarsko razstavišče je 20. marca praznovalo 65-letnico ustanovitve. Ustanovljeno je bilo leta 1954 na pobudo slovenskega gospodarstva in trgovinske zbornice kot profesionalna organizacija za prirejanje sejmov in razstav.

Pot, zgodovina Gospodarskega razstavišča, je po Briclovih besedah slikovita, pestra ... "Je kot bi gledal zanimiv dokumentarec, ki je odraz neke dobe. Najprej povojnih razmer v duhu izgradnje socialistične Jugoslavije, planskega gospodarstva, kasneje v 60. in 70. letih odpiranja oz. gospodarskega povezovanja v regiji Alpe Jadran in širše, po osamosvojitvi Slovenije pa razvoja tržnega gospodarstva, hkrati pa vse večjega vpliva globalnih gospodarskih tokov in s tem povezanih recesije, konjunkture, gospodarske rasti ..."

"Če pogledamo samo sejemsko dejavnost - sejmi so bili, so in vedno bodo odraz razmer v gospodarstvu. Ko je ta v vzponu, cvetijo tudi sejmi, obratno, logično, manj. V več kot pol stoletja so se tu odvili najrazličnejše sejemske prireditve - od razstave gob, elektronike, mode do naših tradicionalnih, v javnosti dobro prepoznavnih sejmov, ki potekajo še dandanes: sejem za zeleni, aktivni turizem Alpe-Adria, sejem pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana, Narava-zdravje in graditeljski sejem Dom," je dejal.

Gospodarsko razstavišče pa že od začetka ni le prizorišče sejemske, temveč tudi kongresne in druge dejavnosti. Med drugim so se tam do izgradnje Hale Tivoli odvila številna mednarodna športna prvenstva, leta 1956 je imela tam nacionalna televizija svoj prvi studio, leta 1959 je imel koncert legendarni kralj džeza Louis Armstrong.

Če se je v preteklosti omenjala možnost selitve razstavišča na obrobje mesta, pa ta načrt ni več aktualen. "Zagotovo ostajamo v središču mesta na lokaciji, ki je bila v Ljubljani pred 65 leti tudi namenjena za sejemsko dejavnost, v zadnjih 10 letih pa povečujemo obseg izvensejemske dejavnosti, ki je vezana na neposredno bližino hotelov. S tega vidika absolutno ne bi bilo mogoče še dalje razvijati kongresne dejavnosti, če bi bili locirani izven središča Ljubljane," je dejal.

Bricl Gospodarsko razstavišče npr. čez 10 let vidi v luči spremenjenega prostorskega načrta širšega območja razstavišča. Po predvidoma spremenjenem občinskem prostorskem načrtu bo največ novih stavb stalo prav v okolici Gospodarskega razstavišča, med drugim je predvidena gradnja dveh stolpnic na križišču Dunajske in Linhartove, prenova Pionirskega doma oz. območja za Gospodarskim razstaviščem do Župančičeve jame, na parkirišču za nekdanjim Slovenijalesom je predvidena še ena večja poslovna stavba.

"Ta del Ljubljane bo torej sodobno urbano poslovno središče, ki pa bo le približno 10 minut hoje oddaljeno od starega mestnega jedra z grajskim hribom, Ljubljanico, Tromostovjem, restavracijami, trgovinicami idr. V tem posodobljenem duhu se bodo še naprej razvijali in novim potrebam prilagajali trije glavni, že dobro sprofilirani stebri družbe Gospodarsko razstavišče: sejmi, kongresi in drugi dogodki," je še dejal prvi mož razstavišča.