c S
Nafta dražja 20.05.2019 08:54 Singapur, 20. maja (STA) - Cene surove nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Trgovci so med drugim pozorni na politične napetosti med ZDA in Iranom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnomorska nafta brent z dobavnim rokom v juliju se je popoldne po singapurskem času podražila za 91 centov na 73,12 dolarja za 159-litrski sod, medtem ko se je cena zahodnoteksaške nafte z junijskim dobavnim rokom zvišala za 67 centov na 63,52 dolarja.

Naftni trg je pozoren na politične napetosti med ZDA in Iranom, ameriški predsednik Donald Trump je po raketnem napadu v Bagdadu v nedeljo na Twitterju zagrozil Iranu z uničenjem, tvitnil je namreč, da bo z Iranom konec, če se bo želel spopadati. Napetosti med tema državama se sicer v zadnjih tednih stopnjujejo.

Poleg tega na gibanje cen nafte vplivajo pojasnila savdskega naftnega ministra Khalid al Falih, da Savdska Arabija ostaja pri dogovorjenih rezih v proizvodnjo črnega zlata, za kar so se dogovorile članice kartela Opec in še nekatere druge večje proizvajalke nafte, med drugim Rusija.