c S
Na Loškem iščejo dodaten prostor za obrtne cone 20.05.2019 07:19 Škofja Loka, 19. maja (STA) - Škofjeloško območje, ki velja za eno od gospodarsko najbolj razvitih v državi, bo v naslednjih dneh znova v znamenju tradicionalnega tedna obrti in podjetništva. Ob vrsti posvetov in delavnic prireditev ponuja tudi priložnost za odpiranje aktualnih tem, kot so pomanjkanje delovne sile in zagotavljanje novih con za gospodarsko rast.

Teden obrti in podjetništva na Loškem, ki ga organizirata Razvojna agencija Sora in Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka podpirajo tudi vse štiri loške občine. "Zelo dobro sodelujemo in posvečamo posebno pozornost področju, ki je za naše območje izjemnega pomena. Prinaša nam gospodarsko rast, nizko brezposelnost in nove investicije," je ta teden na novinarski konferenci v Škofji Loki povedal škofjeloški podžupan Robert Strah.

Spomnil je na vrsto novih investicij v Škofji Loki v zadnjih letih, od Messerjeve kisikarne in izobraževalnega centra Knauf Insulation do povečanja prostorov družbe LTH Castings ter načrtovane širitve proizvodnje podjetja Filc. Poleg tega iz gospodarstva prihaja še vrsta drugih pobud za spremembe občinskega prostorskega načrta in zagotovitev območij za nadaljnji razvoj.

Industrijska cona Trata se počasi polni in kot pravi Strah, bo to en velikih izzivov prostorskega načrtovanja, saj se bo pri zagotavljanja prostora za podjetništvo treba ozreti tudi po podeželju. Meni, da bi novo obrtno cono, s katero bi se približali pobudam podjetij na periferiji, lahko uredili na Bukovškem polju.

Omenjena obrtna cona bi bila dobrodošla tudi za podjetnike iz Občine Železnike, je povedal tamkajšnji župan Anton Luznar in dodal, da nameravajo v Železnikih podaljšati obstoječo industrijsko cono Alples do zbirnega centra. Po dokončanje protipoplavnih ureditev pa naj bi občina nekaj novega prostora za podjetništvo pridobila tudi v zgornjem delu Železnikov.

V Občini Gorenja vas - Poljane medtem urejajo cesto proti obrtni coni Todraž, kjer je še več kot 10.000 kvadratnih metrov prostih površin. Kot je opozoril župan Milan Čadež, je treba biti previden pri namenjanju kmetijskih zemljišč za industrijska. Domače kmetijstvo postaja namreč vse pomembnejše, za industrijo pa je pogosto celo treba uvažati delovno silo.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Škofja Loka Jože Misson, je ocenil, da mora vsaka občina sama določiti mejo. "Imamo lahko kakovostno kmetijstvo in turizem, industrijo pa v razumnem obsegu," je predlagal in dodal, da je treba omogočiti razvoj obstoječim podjetjem, sicer bi jih ta verjetno zapustila, medtem ko je treba morebitni sprejem nove industrije skrbno pretehtati.

Žirovski župan Janez Žakelj, ki prav tako računa na širitev poslovne cone v njihovi občini, je pojasnil, da tudi pri njih kljub odmaknjenosti že opažajo priliv tuje delovne sile. Tako se k njim priseljujejo družine iz drugih republik bivše Jugoslavije. Loške občine so privlačne tudi zaradi kakovosti življenja, po kateri se uvrščajo v sam vrh slovenskih občin.

"Tako ustvarjamo privlačno okolje tudi za to, da naši mladi ne izseljujejo drugam. Želijo si ostati, le omogočiti jim moramo to z dodano vrednostjo, investicijami in napredkom," je prepričan Žakelj, ki je posebej izpostavil tudi razvoj visokih tehnologij.

O njih bodo spregovorili tudi na ponedeljkovem prvem posvetu v okviru Tedna obrti in podjetništva na Loškem, katerega dogodki naj bi po pričakovanjih direktorja Razvojne agencije Sora Jurija Bernik privabili okoli 500 udeležencev.

Do konca tedna se bodo zvrstili delavnici o Facebooku za podjetnike in o pisanju besedil za splet, svetovanje za bodoče podjetnike, seminar o varstvu osebnih podatkov, odprta vrata podpornih inštitucij za podjetništvo, obisk kmetijsko gozdarske zadruge ter razstava in podelitev nagrad dijakom Šolskega centra Škofja Loka.

Dogodki so namenjeni tudi temu, da mlade spodbudijo k podjetništvu in obrti, ki je na Loškem tudi med mladimi že priljubljeno. Dobro pa se obnese tudi sistem vajeništva, je povedal Misson.