c S
ZDA prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije 17.05.2019 15:38 Ankara, 17. maja (STA) - ZDA so prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije na 25 odstotkov. V Ankari so potezo označili za pozitiven korak, a si želijo usklajenosti vseh ameriških trgovinskih potez, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Donald Trump je avgusta lani podvojil carine na turški izvoz jekla in aluminija in s tem zaostril diplomatski spor, povezan s pridržanjem ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. Poteza je takrat potopila vrednost turške lire. Z 21. majem pa bodo ZDA sedaj carine znova znižale na 25 odstotkov.

Turška ministrica za trgovino Ruhsar Pekcan je potezo označila za "pozitiven" korak, a je opozorila še na položaj Turčije v zvezi s preferenčno trgovinsko obravnavo.

Washington je namreč v četrtek napovedal, da bo Turčijo prenehal obravnavati v skladu s politiko preferenčne trgovinske obravnave. Ta poteza pa je po oceni ministrice v neskladju s skupnim ciljem obeh držav, ki je 75 milijard dolarjev menjave letno.

"Še naprej si bomo odločno prizadevali za povečanje obsega dvostranske trgovine z ZDA, ki so naš pomemben trgovinski partner," je poudarila.

Ameriški preferenčni trgovinski sistem državam dovoljuje izvoz okoli 2000 industrijskih in tekstilnih proizvodov v ZDA brez carin. Turčija je del tega sistema, ki je namenjen državam v razvoju, od leta 1975.

Menjava med Turčijo in ZDA je lani dosegla 20,5 milijarde dolarjev, potem ko je bila leta 2017 pri 24 milijardah dolarjev.

Trump je marca lani uvedel 25-odstotne carine na ves uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA. Med izjeme je uvrstil le manjše število držav, ki so popustile pri njegovih drugih zahtevah.