c S
Na ministrstvu do srede pričakujejo predloge glede aneksa dve k splošnemu dogovoru 17.05.2019 13:36 Ljubljana, 17. maja (STA) - Na ministrstvu za zdravje do 22. maja pričakujejo predloge podpisnikov glede aneksa dve k splošnemu dogovoru. Glede na to, da bo aneks imel tudi finančne posledice, pričakujejo več sto predlogov, ki jih bo treba ovrednotiti in pripraviti vsebino aneksa. Najbolj optimistični rok za njegovo sprejetje je sredina julija.

Po četrtkovi vladni potrditvi aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, s katerimi so mejo za odklanjanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, na ministrstvu nadaljujejo iskanje rešitev za nakopičene težave v primarnem zdravstvu. S tem so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra pokazali, da mislijo resno in da bodo poskušal prisluhniti vsem poklicnim skupinam v zdravstvu. Naslednji korak je priprava aneksa številka dve.

Kot je ob današnjem podpisu dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi dejal minister, je začrtana časovnica za oblikovanje drugega aneksa "relativno kratka", saj na ministrstvu že do srede pričakujejo predloge vseh podpisnikov splošnega dogovora.

"Po izkušnjah ministrstva za aneks s finančnimi posledicami pride tudi do 300 predlogov," je ob tem izpostavil Šabeder. Na ministrstvu bodo predloge nato pregledali, ovrednotili in pripravili vsebino aneksa. Po najbolj optimističnem scenariju bi aneks lahko sprejeli okoli 15. julija.

Minister je še opozoril, da je že prvi aneks pred potrditvijo prestal izredno dolgo pot, odgovornost pa je na koncu morala sprejeti vlada. Dogovor so poskušali doseči tudi na arbitraži, kjer pa se po Šabedrovih besedah "pravzaprav noben od podpisnikov ni strinjal z vsebino aneksa".

"Na ministrstvu bomo naredili vse, da bomo zagotovili pogoje dela in pričakovanja vseh poklicnih skupin v zdravstvu, ne samo zdravnikov," je še napovedal minister.

V pričakovanju potrditve aneksa številka dve in drugih ukrepov za izboljšanje delovnih razmer so tudi družinski zdravniki, ki so ponekod napovedali oziroma že podali odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Kranjski zdravniki, ki so odpovedi podali aprila, so se po sprejemu aneksa ena odločili, da odpovedni rok, ki bi se iztekel s koncem maja, podaljšajo oziroma zamrznejo odpovedi do 15. septembra.

Ob tem minister pravi, da institut podaljšanja odpovedanega roka v delovnopravni zakonodaji ne obstaja. "Odpovedni rok ima svoj čas, ko se izteče, se delovno razmerje v neki instituciji zaključi. Kakšen je pravzaprav status od današnjega dne naprej, bi težko komentiral, ker ne poznam vsebine njihove odpovedi oziroma tako imenovane zamrznitve," je še dejal v odzivu na potezo kranjskih zdravnikov.

Šabeder se je ob tem še zahvalil vsem kranjskim zdravnikom, ki so kljub situaciji na delovnem mestu ter skrbijo za svoje bolnike in pokrivanje izmen kolegov, ki so odšli na daljši dopust. Zahvaljuje se za potrpežljivost občanov, ki v teh razmerah prihajajo po zdravniško pomoč, čakajo ure in ure v ambulanti ter so izpostavljeni dodatnim tveganjem.

Podobno odločitev kot kranjski zdravniki so po potrditvi aneksa ena na vladi v četrtek sprejeli tudi mariborski zdravniki, ki so svoje odpovedi, ki so jih napovedali za 1. junij, prestavili na september. Celjski zdravniki, ki so na podlagi obljube ministra Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi, pa naj bi o nadaljnjih korakih odločali na ponedeljkovem sestanku.