c S
Eurostat potrdil aprilsko 1,7-odstotno inflacijo v območju evra 17.05.2019 13:28 Luxembourg, 17. maja (STA) - Območje evra je aprila na letni ravni zabeležilo 1,7-odstotno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke več kot marca, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V celotni EU je letna inflacija aprila porasla za 0,3 odstotne točke na 1,9 odstotka. V Sloveniji so se življenjske potrebščine aprila na letni ravni podražile za 1,8 odstotka (marca za 1,6 odstotka).

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin v četrtem mesecu tako v območju evra kot v celotni uniji zvišale za 0,7 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad.

Letna inflacija se je aprila zvišala v 19, znižala v šestih, nespremenjena pa ostala v dveh državah članicah EU.

Najnižjo letno inflacijo so zabeležili na Hrvaškem (+0,8 odstotka) ter na Danskem in Portugalskem (v obeh državah +0,9 odstotka). Na drugi strani so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni najbolj podražile v Romuniji (+4,4 odstotka) in na Madžarskem (+3,9 odstotka).

V Sloveniji je bila aprila letna inflacija 1,8-odstotna in se je glede na marec okrepila za 0,2 odstotne točke, mesečna inflacija pa je bila pri 0,7 odstotka.

K letni inflaciji v območju evra so minuli mesec najbolj prispevale storitve (+0,86 odstotne točke), sledili pa so energija (+0,51 odstotne točke), prehrana alkohol in tobak (+0,29 odstotne točke) in neenergetske industrijske dobrine (+0,06 odstotne točke).

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.