c S
DZ na majski seji tudi o vladnem predlogu zakona o izbrisih v bankah 17.05.2019 11:39 Ljubljana, 17. maja (STA) - Redna seja DZ se bo v ponedeljek, 20. maja, začela z vprašanji vladi. Potekala bo do četrtka, medtem ko bo zadnji dan seje v torek, 28. maja, po evropskih volitvah. Na dnevnem redu bo tudi ponovno odločanje o spremembah zakona o praznikih in prvo branje vladnega zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.

Seja DZ se bo začela v ponedeljek opoldne. Razlog za to, da v petek ne bo zasedanja, ampak se bo slednje končalo v torek, 28. maja, so volitve v Evropski parlament, ki bodo 26. maja, je na današnjem kolegiju, ki je določil časovni potek seje, pojasnil predsednik DZ Dejan Židan.

Drugi dan majskega rednega zasedanja bodo poslanci začeli s prvim branjem vladnega predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, za kar imajo na voljo več kot pet ur in pol. Vlada s predlogom po navedbah ministrstva za finance sledi napotilu ustavnega sodišča ter omogoča učinkovito in hitro sodno varstvo.

Predlog kljub nasprotovanju Banke Slovenije predvideva, da bo morebitno dosojene odškodnine plačala Banka Slovenije. Morebitne odškodnine bi se lahko gibale med nič in 963,2 milijona evrov, kolikor je bilo izbrisanih obveznosti v leta 2013 in 2014 podržavljenih bankah, plus pripadki. Svoj predlog zakona o izbrisih v bankah je sicer pripravil tudi državni svet, saj po njegovem mnenju vladni predlog ne predstavlja celovite implementacije odločbe ustavnega sodišča, a ga je vlada prehitela.

V torek bodo poslanci ponovno odločali tudi o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih. S spremembami je DZ na predlog koalicijskih poslanskih skupin in Levice izglasoval preimenovanje državnega praznika vrnitve Primorske k matični domovini v praznik priključitve Primorske k matični domovini, državni svet pa je nato izglasoval odložilni veto. Kot kaže, ob ponovnem odločanju zakon ne bo dobil potrebnih 46 poslanskih glasov, saj ni prestal niti glasovanja na matičnem odboru.

Kar šest ur imajo poslanci na voljo za prvo obravnavo predloga zakona o slovenskem demografskem skladu, s katerim SDS predlaga, da bi se celotno državno premoženje preneslo v ta sklad. V SDS so ob tem vse parlamentarne stranke povabili k skupnemu oblikovanju končnega besedila, večina jih je napovedala, da bo predlog preučila in se odzvala povabilu na pogovore. Vendar pa se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Koalicija se je v četrtek uskladila o konceptu demografskega sklada in sklenila, da bo vložila svoj predlog. To je tudi slab obet za zakonodajno pot predloga SDS.

Nazadnje ima DZ v torek na dnevnem redu mandatno-volilne zadeve, med katerimi je pričakovati točke, o katerih je v četrtek odločila mandatno-volilna komisija DZ (MVK). Tako bodo poslanci med drugim predvidoma odločali o predlogu MVK, da predlagane kandidate Verico Trstenjak, Jureta Vidmarja in Ano Stanič izvoli za člane Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Kandidate je državnemu zboru predlagal predsednik republike Borut Pahor.

Prav tako bodo poslanci po pričakovanjih odločali o predlogu MVK, da za predsednika Državne revizijske komisije imenujejo Sama Červeka. Ta bo nasledil Boruta Smrdela, ki je v začetku aprila odstopil.

V sredo bodo imeli poslanci na mizi nekaj zakonskih besedil, med njimi vladni noveli zakona o državnem tožilstvu in zakona o odvetništvu. Predvidoma bo zakonodajno pot končal predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero je Levica želela onemogočiti prenos zdravstvenih storitev na izvajalce izven mreže javne službe.

Po skrajšanem postopku bodo v četrtek obravnavali tudi vladni predlog sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki se nanaša na obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje policistov ter sledi zavezi iz stavkovnega sporazuma med vlado in obema policijskima sindikatoma iz decembra lani.

Več kot štiri ure imajo poslanci v četrtek na voljo za prvo branje novele energetskega zakona, s katero vlada zakon usklajuje z evropskim pravnim redom, odločbo ustavnega sodišča in smernicami za državno pomoč za okolje in energijo.

Zadnji dan seje ima DZ med drugim skoraj pet ur na voljo za prvo branje predloga SDS za dopolnitev zakona o skupnosti študentov. Z dopolnitvijo dveh členov bi določili, da je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pravna oseba javnega prava, za nadzor nad zakonitostjo in porabo finančnih sredstev ŠOS pa bi po predlogu skrbelo računsko sodišče. Predlog, ki ga je v postopek vložila SDS, ima širšo podporo in mu kaže na uspeh. Tudi vlada mu ne nasprotuje pod pogojem, da se celostno uredi organizacijska oblika ŠOS.

Kolegij je danes potrdil tudi predlog za obravnavo vladnega predloga novele zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike po skrajšanem postopku.