c S
Evropske borze začele s padci 17.05.2019 11:38 Frankfurt/Pariz/London, 17. maja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel s padci osrednjih indeksov. V ospredju so še naprej trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter napetosti, ki se krepijo na Bližnjem vzhodu.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je do 10. ure izgubil 0,39 odstotka vrednosti. V Frankfurtu je DAX zdrsnil za 0,54 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,29 odstotka. FTSE 100 je bil v Londonu 0,24 odstotka pod gladino.

Kitajski časnik People's Daily, ki velja za glasilo kitajske komunistične partije, ter državna tiskovna agencija Xinhua sta obtožila ZDA igranja igric z namenom poslabšanja ozračja v odnosih med državama. Vse kaže, da so trgovinski pogovori med državama na pavzi, navajajo mediji.

V ospredju so tudi napeti odnosi med ZDA in Iranom, ki povzročajo nemir v širši bližnjevzhodni regiji. Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo tvitnil, da je prepričan, da si bo Iran kmalu zaželel pogovorov. Medtem pa so ZDA v Perzijski zaliv poslale letalonosilko Abraham Lincoln.

Tečaj evra je po četrtkovih padcih danes zjutraj stopical na mestu, vreden je bil 1,1175 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1203 dolarja.

S padci so zadnji trgovalni dan v tednu zaključile tudi kitajske borze. Hongkonška je končala 1,16 odstotka nižje, šanghajska pa kar 2,48 odstotka pod četrtkovo končno vrednostjo. Medtem je na tokijski borzi prevladala 0,89-odstotna rast, na sydneyjski se je osrednji indeks dvignil za 0,67 odstotka, seulska pa je izgubila 0,58 odstotka.