c S
Kandidat za predsednika revizijske komisije Samo Červek 17.05.2019 05:55 Ljubljana, 16. maja (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je danes sklenila za predsednika Državne revizijske komisije predlagati Sama Červeka. O imenovanju predsednika - ta bo nasledil Boruta Smrdela, ki je v začetku aprila odstopil - bo odločal DZ.

Kot kaže sklep mandatno-volilne komisije, je komisija odločala med tremi kandidati. Na javni razpis, objavljen 11. aprila, so prispele tri popolne prijave, vsi prijavljeni so izpolnjevali pogoje. Kot kaže gradivo za sejo, sta se poleg Červeka prijavili še Sonja Štramec Nemec in Nina Velkavrh.

Mesto predsednika Državne revizijske komisije se je izpraznilo, potem ko je 3. aprila Smrdel, ki je bil imenovan septembra 2012, odstopil.

Smrdel je svoj odstop pojasnil z negativnimi izkušnjami poskusov vplivanja in pritiskov na delo komisije. Po njegovih besedah se ob nastopu funkcije ni zavedal, da je "dandanes popolnoma sprejemljivo, da se poskuša s ciljno usmerjenimi PR-kampanjami redno vplivati na delo neodvisnih državnih organov in na njihovo odločanje". Konkretnih primerov sicer Smrdel ni omenjal, a zadnja odmevna zgodba v javnosti so zapleti pri izboru izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora.

Smrdel je bil pred vodenjem komisije tam osem let zaposlen kot svetovalec, tudi po odstopu z mesta predsednika pa ostaja na komisiji.

Červek je že vodil Državno revizijsko komisijo, in sicer od julija 2006 do novembra 2006, ko ga je DZ na podlagi odstopne izjave iz osebnih razlogov razrešil.

Poleg tega je glede na objavo na Linkedinu med drugim delal v Zavarovalnici Maribor oz. nato v Zavarovalnici Sava, družbi Akson, trenutno pa je v Sandozu. Med drugim je bil tudi član nadzornega sveta Darsa.