c S
Optimizem glede dogovora o evrskem proračunu v juniju 17.05.2019 05:44 Bruselj, 16. maja (STA) - Šef evroskupine Mario Centeno je po današnji razpravi o evrskem proračunu potrdil prepričanje, da bo dogovor dosežen junija, kot je načrtovano. "Nekaj ključnih elementov je še odprtih, a prepričan sem, da bomo junija našli skupni jezik", je dejal in napovedal dolg sestanek prihodnji mesec v Luksemburgu.

Evrski proračun z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost, ki se ga je prijela okrajšava Bicc, je poleg skupnega evropskega sistema jamstev za bančne vloge eden ključnih elementov načrtovane reforme območja evra.

Temelj razprave, ki poteka že več mesecev, je decembrska izjava vrha območja evra, ki evrski proračunski instrument umešča v okvir večletnega evropskega proračuna, ministrom pa nalaga, naj do junija dorečejo njegovo zasnovo, način izvajanja in časovni okvir.

Projekt sicer ne vključuje le članic območja evra, temveč na prostovoljni osnovi tudi države v mehanizmu deviznih tečajev ERM II. Obseg proračunskega instrumenta naj bi bil dorečen v sklopu pogajanj o večletnem evropskem proračunu.

Evroskupina, ki o reformi območja evra razpravlja v razširjeni sestavi - finančni ministri 27 članic EU brez Velike Britanije - se je že pred časom strinjala, da je cilj tega instrumenta spodbujati rast in krepiti odpornost gospodarstev.

Ena od ključnih odprtih točk je pravna podlaga proračuna - ali naj bo vzpostavljen z medvladnim sporazumom ali v okviru obstoječe evropske zakonodaje. Gre torej za vprašanje, ali naj bo v rokah članic ali institucij EU.

Čeprav Italije in Grčije ni bilo na dnevnem redu, so danes v Bruslju deževala vprašanja o teh dveh državah, ker oblasti v Rimu in Atenah znova vznemirjajo z izzivajočimi izjavami oziroma spornimi ukrepi, ki niso v skladu z zavezami.

Centeno je v odgovorih na ta vprašanja poudaril, da evroskupina tako od italijanske kot od grške vlade pričakuje izvajanje zavez, a da bodo o položaju v obeh državah podrobneje govorili v prihodnjih mesecih.

Sestanka evroskupine se je danes prvič udeležil novi estonski finančni minister Martin Helme iz skrajno desne in evroskeptične stranke Ekre, ene od treh strank, ki sestavljajo novo estonsko vlado. To je prvič, da je v estonski vladi skrajna desnica.

Helme dviga obrvi z nacionalističnimi izjavami, na primer da mora biti Estonija bela država in da je treba črnim migrantom pokazati vrata, sicer pa je znan po nasprotovanju članstvu svoje države v območju evra.