c S
Državni zbor danes na izredni seji o enotnem plačnem sistemu 17.05.2019 10:08 Državni zbor bo danes na izredni seji na zahtevo SDS razpravljal o enotnem plačnem sistemu javnega sektorja. Priporočilo SDS, po katerem bi DZ pozval vlado, naj v treh mesecih pripravi analizo plačnega sistema in predloge ukrepov, tudi z možnostjo izločitve zaposlenih v zdravstvu in vojski iz sistema, je v sredo zavrnil parlamentarni odbor.

Poslanci SDS so v obrazložitvi zahteve za izredno sejo DZ opozorili, da enotni plačni sistem javnega sektorja povzroča nezadovoljstvo, zlasti pri nagrajevanju zaposlenih, ki so produktivnejši in bolj obremenjeni. V največji opozicijski stranki menijo, da je največ teh težav v zdravstvu in obrambi. Zavzeli so se za analizo plačnega sistema z vidika vzdržnosti in konsistentnosti.

Minister za javno upravo Rudi Medved je na sredini seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predstavil stališče vlade, da priporočilo SDS ni potrebno. Po njegovih besedah je analiza plačnega sistema praktično že nared in jo bo vlada obravnavala v začetku junija. Dodatna analiza je zato odveč in bi zgolj upočasnila pripravo sprememb, je dodal.

Kot je dejal, aktivnosti za odpravo anomalij oziroma izboljšanje plačnega sistema že tečejo in jih je vlada dogovorila v okviru socialnega dialoga z reprezentativnimi sindikati. Spomnil je, da se je vlada decembra lani s sindikati dogovorila za analizo kariernega napredovanja kot enega najpomembnejših delov plačnega sistema.

Po Medvedovi oceni izstop posameznih poklicnih skupin ali delov javnega sektorja iz plačnega sistema ni zagotovilo, da se bo s tem ustrezneje uredilo nagrajevanje zaposlenih, lahko pa bi prišlo do razpada sistema. Tudi minister za zdravje Aleš Šabeder je na seji odbora pojasnil, da na ministrstvu ne podpirajo predloga o izstopu zdravnikov iz plačnega sistema, ker ima lahko takšno dejanje nepredvidene posledice.

DZ je za razpravo na današnji izredni seji predvidel sedem ur. Člani parlamentarnega odbora, ki so razpravi namenili skoraj pet ur, priporočila SDS niso podprli, zato DZ o njem ne bo glasoval.

Ljubljana, 17. maja (STA)
Foto: STA