c S
Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen 16.05.2019 13:56 Bruselj, 16. maja (STA) - Evropska komisija je danes petim mednarodnim bančnim velikanom zaradi kartelnega dogovarjanja o strategijah pri trgovanju s tujimi valutami naložila dve kazni, skupaj težki 1,07 milijarde evrov. Ugotovila je namreč, da so se predstavniki bank v elektronskih klepetalnicah nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, so zaradi prikritega dogovarjanja kaznovali britanski banki Royal Bank of Scotland (RBS) in Barclays, ameriški banki Citigroup in JP Morgan Chase ter japonsko banko MUFG Bank. Denarni kazni pa se je izognil švicarski bančni gigant UBS, ki je goljufijo razkril pristojnim organom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kazni se sicer nanašata na dva primera manipulacij s hitrim trgovanjem z valutami, ki sta se ju prijeli imeni Essex Express 'n the Jimmy in Three-way Banana Split.

Predstavniki bank so v obeh primerih vzpostavili klepetalnice. Vabila za sodelovanje so pošiljali glede na trgovalne aktivnosti in osebna nagnjenja, na ta način pa so vzpostavili ozke kroge zaupnikov. Do nezakonitih dogovorov je prišlo med letoma 2007 in 2013.

Evropska komisija danes pošilja jasno sporočilo, da prikritega dogovarjanja ne bo tolerirala na nobenem delu finančnega trga, je visoki kazni pospremila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. "Vedenje teh bank spodjeda integriteto sektorja na račun evropskega gospodarstva in potrošnikov," je bila ostra.