c S
Indeksi na evropskih borzah uvodoma pod gladino 16.05.2019 10:26 London/Frankfurt/Pariz, 16. maja (STA) - Indeksi na evropskih borzah so obarvani rdeče. Trgovanje po poročanju tujih agencij narekuje trgovinski spor med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma. Najnovejše poglavje je v sredo spisal ameriški predsednik Donald Trump s prepovedjo poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA.

Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, pri čemer držav ali podjetij ni posebej izpostavil, je pa po oceni analitikov ukrep uperjen v kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei. Kitajska se je odzvala s sporočilom, da ZDA že nekaj časa zlorabljajo svojo moč za namerno blatenje in zatiranje določenih kitajskih podjetij.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,48 odstotka pod izhodiščem. Indeks DAX na borzi v Frankfurtu se je zniževal po 0,45-odstotni stopnji, pariški CAC 40 po 0,35-odstotni stopnji, indeks FTSE 100 v Londonu pa je bil 0,21 odstotka pod sredino zaključno vrednostjo.

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba okoli 10. ure na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1212 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,05 odstotka.

Vlagatelji na azijskih borzah so bili danes različno razpoloženi. V Šanghaju je SSE Composite pridobil 0,58 odstotka, v Hongkongu pa Hang Seng 0,11 odstotka. V Sydneyju se je All Ordinaries okrepil za 0,69 odstotka, v Singapurju pa STI za 0,22 odstotka. V Seulu je Kospi v primerjavi s sredo izgubil 1,20 odstotka, v Tokiu pa Nikkei 225 0,59 odstotka.