c S
DKOM zavrnil pritožbo Kolektorja in Gorenjske gradbene družbe v primeru Karavank 16.05.2019 06:44 Ljubljana, 15. maja (STA) - Državna revizijska komisija (DKOM) je zavrnila pritožbi Kolektorja CPG ter Gorenjske gradbene družbe skupaj s češkim Metroslavom v postopku javnega naročanja izgradnje vzhodne cevi predora Karavanke. Dars bo tako lahko nadaljeval postopek izbire izvajalca s konkurenčnim postopkom s pogajanji, kar sta izpodbijali družbi.

Družbi sta z zahtevkom za revizijo izpodbijali Darsovo odločitev o zavrnitvi njunih ponudb, pa tudi Darsovo napoved, da bo izvajalca izbral s konkurenčnim postopkom s pogajanji. Na Darsu so za STA potrdili, da so prejeli odločitev revizijske komisije in bodo zdaj nadaljevali s postopki. Brez nadaljnjih pritožb oz. zahtevkov za revizijo bi bil lahko izbor izvajalca končan jeseni, so ocenili.

Državna revizijska komisija je sicer ugotovila, da ne Kolektor ne Gorenjska gradbena družba z revizijskimi navedbami nista uspela izkazati Darsovih kršitev v postopku oddaje javnega naročila, zato je oba zahtevka za revizijo zavrnila kot neutemeljena.

Kolektor je v zahtevku za revizijo med drugim navedel kršitev pravice do vpogleda v ponudbe ostalih ponudnikov in v naročnikovo dokumentacijo, komisija pa je izpostavila, da tega ni mogoče trditi že zato, ker je (ne)uspeh Kolektorja neodvisen od seznanjenosti z vsebino ponudb drugih ponudnikov in z Darsovo dokumentacijo postopka oddaje javnega naročila.

Kristjan Mugerli iz Kolektorja je za časnik Delo izpostavil, da je državna revizijska komisija presodila, da v tej fazi ne bo presojala, ali so ostale ponudbe, ki jih Dars namerava pozvati na pogajanja, primerne za nadaljnja pogajanja.

Dars je sicer lani za izvajalca del izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podal za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od ostalih osmih ponudnikov, a se je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov znašel na državni revizijski komisiji. Ta je konec novembra odločila, da izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

K oddaji ponudb namerava sicer Dars v postopku s pogajanji pozvati šest ponudnikov, za katere je strokovna komisija ugotovila, da so dokazali usposobljenost, in da zanje ne obstajajo razlogi za izključitev. Poleg turškega Cengiza bodo k oddaji ponudb pozvani še Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto, Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem, sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj ter grški J&P Avax.

Medtem ko bo treba v Sloveniji na izbiro izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke še čakati, se je na avstrijski strani gradnja druge cevi predora, ki skupaj meri 7948 metrov, začela že septembra. Avstrija in Slovenija naj bi sicer mejo prebili leta 2022.