c S
EU o evrskem proračunu, optimizem glede dogovora v juniju 16.05.2019 07:49 Bruselj, 16. maja (STA) - Finančni ministri EU z izjemo Velike Britanije bodo danes v Bruslju nadaljevali razpravo o občutljivem vprašanju evrskega proračuna. V Bruslju pred sestankom izpostavljajo precejšen napredek v pogovorih in optimizem, da bo dogovor mogoče doseči junija, kot je načrtovano. Podrobnosti ne razkrivajo.

Evrski proračun z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost je poleg skupnega evropskega sistema jamstev za bančne vloge eden ključnih elementov načrtovane reforme območja evra.

Temelj razprave, ki poteka že več mesecev, je decembrska izjava vrha območja evra, ki evrski proračunski instrument umešča v okvir večletnega evropskega proračuna, ministrom pa nalaga, naj do junija dorečejo njegovo zasnovo, način izvajanja in časovni okvir.

Projekt sicer ne vključuje le članic območja evra, temveč na prostovoljni osnovi tudi države v mehanizmu deviznih tečajev ERM II. Obseg proračunskega instrumenta naj bi bil dorečen v sklopu pogajanj o večletnem evropskem proračunu.

Evroskupina, ki o reformi območja evra razpravlja v razširjeni sestavi - finančni ministri 27 članic EU brez Velike Britanije - se je že pred časom strinjala, da je cilj tega instrumenta spodbujati rast in krepiti odpornost gospodarstev.

Ena od ključnih odprtih točk je pravna podlaga proračuna - ali naj bo vzpostavljen z medvladnim sporazumom ali v okviru obstoječe evropske zakonodaje. Gre torej za vprašanje, ali naj bo v rokah članic ali institucij EU.

Viri pri EU danes ne pričakujejo dolgega zasedanja. Še vedno vlada zatišje pred nevihto, so ponazorili.

Slovenija bo na sestankih evroskupine, ki bo v običajni sestavi razpravljala še o spomladanski gospodarski napovedi, zastopana na strokovni ravni. Ministra Andreja Bertonclja ne bo, ker se v petek zjutraj udeležuje seje odbora za finance o ustavni presoji rebalansa proračuna.