c S
Skupščina Abanke o izplačilu dividend državi 16.05.2019 07:49 Ljubljana, 16. maja (STA) - Skupščina Abanke bo odločala o predlogu sklepa, da se državi kot edinemu delničarju banke za leto 2018 izplača skupno 66,7 milijona evrov dividend. Lani je Abanka državi izplačala za 42,6 milijona evrov dividend, leto pred tem pa 69 milijonov. Do skupščine prihaja v odločilnih trenutkih za prodajo tretje največje banke v državi.

Bilančni dobiček banke je bil ob koncu 2018 pri 88,21 milijona evrov. Uprava in nadzorni del predlagata, da se 66,74 milijona evrov (toliko dobička je banka ustvarila s poslovanjem v letu 2018) razdeli delničarju kot izplačilo dividende, preostanek bilančnega dobička v višini 21,47 milijona evrov pa ostane nerazporejen.

Država ima sicer še nekaj več kot mesec dni časa, da izpolni obljubo o prodaji Abanke, ki jo je dala Evropski komisiji v zameno za odobritev državne pomoči banki v okviru obsežne sanacije konec 2013 in v začetku 2014. Neuradno naj bi ponudbe za njo oddale in do konca aprila zvišale tri banke, in sicer Nova KBM, OTP in AIK banka.

Prvotne ponudbe, ki so se gibale nekoliko pod 400 milijoni evrov, naj bi izboljšali vsi trije interesenti, med njimi naj bi največ ali okoli 480 milijonov evrov po pisanju časnika Večer ponudila AIK banka oz. njena MK Grupa v lasti poslovneža Miodraga Kostića.

V času lanske delne privatizacije NLB so oživeli pozivi, naj država ne proda vseh bank, ki jih je sanirala in podržavila. Na ministrstvu za finance so glede tega povedali, da zaveze, dane Evropski komisiji, določajo, da država v primeru, da prodajne zaveze ne izpolni do roka, predlaga komisiji imenovanje prodajnega zaupnika, ki bo imel pristojnost prodati banko. Iz izjav ob nedavnem obisku pristojne evropske komisarke Margrethe Vestager v Ljubljani sicer ni bilo razbrati uradne spremembe slovenske politike glede prodaje banke.

Abanka je leta 2015 nastala z združitvijo Abanke Vipa in Banke Celje. Takrat se je zavihtela na drugo mesto med bankami v Sloveniji, a jo je nato po konsolidaciji pripojenih Poštne banke Slovenije in KBS, nekdanje Raiffeisen banke, prehitela Nova KBM.