c S
Eurostat potrdil prvo oceno gospodarske rasti v območju evra in EU 15.05.2019 13:05 Luxembourg, 15. maja (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da je bila gospodarska rast v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,5-odstotna, potem ko je bila tolikšna tudi v zadnjem lanskem četrtletju.

Skoraj vse članice EU, za katere je Eurostat že imel podatke - izjema je le Latvija z 0,3-odstotnim padcem rasti BDP v četrtletni primerjavi -, so v prvem trimesečju beležile rast BDP, v četrtletni primerjavi je bila ta najvišja na Madžarskem (1,5-odstotna), sledila je Poljska z 1,4-odstotno rastjo.

Nemčija, ki je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, je v četrtletni primerjavi zabeležila 0,4-odstotno rast. Italija, ki je konec lanskega leta zašla v recesijo, je zdaj znova v zelenih številkah, rast BDP v prvih treh mesecih je bila 0,2-odstotna.

Madžarska je tudi v medletni primerjavi v prvem trimesečju zabeležila najvišjo rast, bila je 5,2-odstotna, Poljska pa je zabeležila 4,6-odstotno rast.

Nemško gospodarstvo se je v prvem četrtletju v medletni primerjavi okrepilo za 0,7 odstotka, italijansko za 0,1 odstotka.

Eurostat sicer podatka za Slovenijo še nima. Državni statistični urad bo gibanje BDP za prve tri mesece letos objavil konec tega meseca.

V ZDA se je BDP v prvem četrtletju letos okrepil za 0,8 odstotka v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem, ko je bila rast 0,5-odstotna. V medletni primerjavi se je ameriški BDP v prvih treh mesecih zvišal za 3,2 odstotka, potem ko je bila rast v zadnjem lanskem trimesečju triodstotna.

Eurostat je sicer danes postregel tudi s podatki o zaposlenosti. Število zaposlenih je tako v območju evra kot v celotni EU v prvem četrtletju glede na četrtletje pred tem naraslo za 0,3 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju je bila rast v območju evra 0,3-odstotna, v EU pa 0,2-odstotna.

V medletni primerjavi se je število zaposlenih v območju evra povečalo za 1,3 odstotka, v celotni EU pa za 1,1 odstotka (v zadnjem lanskem četrtletju za 1,3 odstotka oz. za 1,2 odstotka).