c S
Nova KBM znova v prodajo delnic Term Olimia 15.05.2019 11:14 Ljubljana, 15. maja (STA) - V Novi KBM so znova začeli prodajo dobre petine delnic Term Olimia, oglas za javno zbiranje 20,9-odstotnega lastniškega deleža pa je pred dnevi v imenu banke objavila družba KF Finance. Ta ponudbe za 147.309 delnic turistične družbe zbira do 30. junija.

Potem ko je v letu 2016 ameriški finančni sklad Apollo skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj prevzel mariborsko banko, je Nova KBM že v letu 2017 začela prodajo 20,9-odstotnega lastniškega deleža Term Olimia, hkrati pa še 2,065 odstotka delnic Petrola in 3,92 odstotka delnic Cinkarne Celje. Takrat je sicer prodala le paket delnic Cinkarne Celje in manjši delež Petrolovih delnic, medtem ko je prodajo delnic Term Olimia ustavila.

Delnice bi poleg države, ki v termah v Podčetrtku obvladuje večinski lastniški delež, lahko zanimale še kakšnega vlagatelja, danes o tem piše časnik Dnevnik.

Terme Olimia so v večinski lasti z državo povezanih organizacij. Prek Kapitalske družbe, Slovenskih železnic, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenskega državnega holdinga (SDH) država posredno obvladuje 57-odstotni lastniški delež tega podjetja in se zato omenja kot favorit za nakup delnic v lasti Nove KBM.

Po načrtih naj bi se sicer upravljanje Term Olimia združilo z več drugimi državnimi turističnimi hotelirskimi družbami. Poleg Term Olimia namerava država združiti pod eno streho Istrabenz turizem, Savo turizem, Hotele Bernardin, Unitur v Uniorjevi lasti, ki obvladuje Terme Zreče in smučišče Rogla, Adrio Ankaran in Hit skupaj s hčerinsko družbo Hit Alpinea.

Za koliko bi bili pripravljeni v Novi KBM prodati delnice Term Olimia, uradno ni znano, neuradno pa se omenja od tri do štiri milijone evrov, še piše Dnevnik.