c S
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec po novem letos načrtuje uravnoteženo poslovanje 15.05.2019 10:17 Slovenj Gradec, 15. maja (STA) - Potem ko je svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec aprila že potrdil finančni načrt bolnišnice za letos, ki je predvidel 293.000 evrov minusa, so morali v bolnišnici na zahtevo ministrstva za zdravje pripraviti novega, ki predvideva poslovanje brez minusa. Uresničili ga bodo tudi z dodatnim delom, je za STA povedal direktor Janez Lavre.

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je popravljen finančni načrt za letos potrdil na seji v torek, zdaj ga mora potrditi še ministrstvo za zdravje, je danes povedal direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre. Skladno z novim finančnim načrtom bolnišnica pripravlja še novelacijo sanacijskega programa za letos, ki ga bo svet zavoda predvidoma potrjeval na korespondenčni seji.

Popravljen finančni načrt koroške bolnišnice za letos tako predvideva za 48,6 milijona evrov prihodkov in prav toliko odhodkov. Uravnoteženo poslovanje bo bolnišnica, ki je še pred mesecem dni za letos planirala 293.000 evrov primanjkljaja, dosegla z nekoliko povečanimi prihodki na programih, kjer še ima proste zmogljivosti.

Tako po novem načrtuje več operacij krčnih žil, povečano dejavnost ginekološkega dispanzerja in 15 operacij raka prostate več. Sprva predvideni primanjkljaj bo odpravila tudi z dodatnim obvladovanjem stroškov, je še povedal Lavre.

Bolnišnici se letos obeta tudi več prihodkov pri delovanju urgentnega centra, saj bo po novem dobila priznan in plačan ves program triaže, kar pomeni, da bo triažo lahko izvajala vse dni v tednu ves čas. Doslej je bolnišnica imela plačanega le 0,75 programa, je povedal Lavre.

Skladno z zadnjimi dogovori z ministrstvom za zdravje, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zdravstvenimi ustanovami na Koroškem pa se bo v urgentnem centru poleg obstoječega uredilo še eno dodatno delovno mesto za družinskega zdravnika, kamor se bodo po napovedih vključevali tudi drugi družinski zdravniki s Koroške, ne le zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec, ki so zaradi preobremenjenosti napovedali odpoved soglasja za nadurno delo, in sicer s 1. majem.

Ker pa so tik pred tem vpleteni dosegli omenjeni dogovor, je del zdravnikov ZD Slovenj Gradec za en mesec preklical že podano odpoved soglasja za nadurno del. Tako je pričakovati, da bi lahko nov dogovor, katerega podrobnosti vpleteni še usklajujejo, v veljavo stopil s 1. junijem letos.