c S
ZDA se pripravljajo na povišanje carin za praktično celoten uvoz iz Kitajske 15.05.2019 07:07 Washington, 14. maja (STA) - Urad ameriškega trgovinskega predstavnika je objavil seznam 3805 kategorij produktov, ki jih ZDA uvažajo iz Kitajske in jih nameravajo obremeniti s 25-odstotnimi carinami, če ne bo trgovinskega dogovora med državama z izjemo zdravil in redkih mineralov za elektroniko. Sredi junija bodo o tem potekala javna zaslišanja.

Predsednik ZDA Donald Trump se je prejšnji teden odločil za zaostritev trgovinske vojne z uvedbo 25-odstotnih carin na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske ter zagrozil, da bodo podobno visoke carine uvedli še za ves preostali uvoz iz Kitajske.

Zadnji krog pogajanj se je končal v petek brez dogovora, newyorške borze pa so v petek vseeno malce okrevale, v ponedeljek pa zgrmele navzdol, ko je Kitajska naznanila povračilne carine od pet do 25 odstotkov za 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA.

Pogajanja so se zalomila, kar naj bi Kitajska odstopila od dogovora po spremembi zakonodaje, s čimer bi med drugim preprečili sedanjo prakso siljenja tujih podjetij v predajo tehnologij za dostop na kitajski trg.

Borzni indeksi Wall Streeta so v torek potem ponovno rasli, menda v upanju, da sta v Washingtonu in Pekingu racionalna igralca, ki ne bosta dovolila propada svetovnega gospodarstva. Izjave z obeh strani za zdaj ne vlivajo takšnega upanja.

Trump je zjutraj streljal samozavestne tvite, kitajske oblasti pa so odprle jez izlivov ogorčenja državljanov nad ZDA po družabnih medijih. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang je zatrdil, da se bodo borili do konca.

Trump ima sicer veliko več streliva kot Kitajska že zaradi tega, ker je ameriški uvoz iz Kitajske veliko večji kot pa obratno. Kitajska naj bi se Američanom maščevala z zavlačevanjem birokratskih postopkov pri sproščanju uvoza iz ZDA naprej v prodajo, začela pa so se ugibanja o velikem dvoreznem meču, ki ga ima v rokah Peking, s tem ko je lastnik več kot 1100 milijard dolarjev ameriškega dolga.

Ekonomski analitiki za zdaj še dvomijo, da bo Kitajska udarila nazaj z razprodajo obveznic ameriškega finančnega ministrstva, ker bi se s tem pot proti globalni recesiji pospešila. V slabih časih svetovne ekonomije pa je bila doslej po drugi svetovni vojni obveznica finančnega ministrstva ZDA vedno najboljša naložba.

Kitajska ima trenutno 1130 milijard dolarjev ameriškega suverenega dolga, kar je le delček celotnega javnega dolga ZDA v znesku več kot 22.000 milijard dolarjev. Kitajska ima sicer v lasti 17,7 odstotka ameriškega dolga tujim državam. Razprodaja vrednostnih papirjev bi uvodoma ZDA prizadela, še posebej zaradi rasti proračunskega primanjkljaja, ki spet presega 1000 milijard dolarjev letno.

Teoretično bi razprodaja ameriškega dolga s strani Kitajske pocenila obveznice, obresti v ZDA bi narasle, kar bi povečalo stroške za Američane od hipotek do avtomobilov in podjetja, ki potrebujejo kapital. Obenem pa bi se pocenil dolar, kar bi dvignilo konkurenčnost ameriških izvoznikov.

Trump je zjutraj tvital o tem, da lahko Kitajska v odgovor na ameriške carine zniža obresti, pri čemer je ugibal, da bo v primeru podobne poteze ameriške centralne banke Federal Reserve vojna oziroma igra končana in ZDA bodo zmagale. Centralna banka ZDA se doslej še ni šla takšnih igric, saj je bila narejena, da skrbi za gospodarsko stabilnost.

Trump prav tako zavaja s trditvami, da ceno za višje carine plačuje Kitajska. Plačujejo jo ameriški uvozniki, ki stroške prenašajo na potrošnike. Trumpov glavni gospodarski svetovalec Larry Kudlow je bil to prisiljen priznati javno nikjer drugje kot na televiziji Fox News, kjer je sicer dodal, da bo Kitajska plačala ceno s počasnejšo gospodarsko rastjo.

Član odbora Federal Reserve iz Minneapolisa Neel Kashkari se sicer strinja s Trumpom, da imajo v trgovinski vojni ZDA v rokah boljše karte. Ameriška ekonomija je večja, manj občutljiva na trgovino kot Kitajska, ameriška ekonomija pa je trenutno izjemno trdna. Borze skačejo gor in dol, širši ekonomski kazalci pa ne kažejo znamenj stresa.

Kashkari mora sicer to razložiti ameriškim kmetom, ki so prizadeti zaradi izpada izvoza na Kitajsko, čeprav pa je ta kategorija prebivalstva v ZDA zaščitena bolj kot nacionalni spomenik. ZDA se pritožujejo nad nepoštenimi subvencijami kitajske vlade svojim podjetjem, vendar pa Washington enako finančno podpira ameriške kmete. Pomoč zaradi izpada izvoznega trga za sojo so že dobili, Trump pa jim zagotavlja, da ima zanje še 15 milijard dolarjev.

Trump tvita, da so ZDA v fantastičnem položaju glede spora, "patriotskim" kmetom bo pomagal, ameriškim podjetjem pa priporoča, naj proizvodnjo iz Kitajske pač preselijo domov in se izognejo carinam. Zaradi trdega stališča do Kitajske naj bi se tudi druge države začele pogajati z ZDA, ker ne želijo, da se enako zgodi njim.

Tvitnil je tudi, da je spoštovanje in prijateljstvo do kitajskega predsednika Xi Jingpinga neskončno, a če dogovor ne bo imeniten za ZDA, ne bo imel smisla. Šlo naj bi zato, da se nadoknadi nek zaostanek za Kitajsko, ki ga imajo ZDA v trgovini od "smešnega in enostranskega" oblikovanja Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Kitajska se je WTO sicer pridružila šele leta 2001 in ni sodelovala pri oblikovanju pravil iger, ki jih sedaj želi uveljaviti s pritožbo proti ZDA zaradi carin, ki jo je naslovila na to organizacijo.

Peking prosi WTO naj posreduje v sporu z Washingtonom in predlaga novo pravilo, da se enostranske carine pred uveljavitvijo izpostavijo multilateralni reviziji in državam dovolijo maščevanje, četudi se države, kot so ZDA, sklicujejo na "nacionalno varnost". Trump naj bi s svojimi potezami razburkal mednarodni trgovinski red in trge, ovira tehnološko menjavo in interese držav, ki spoštujejo pravila.