c S
Minister Šabeder bo danes prisluhnil mladim zdravnikom 15.05.2019 07:24 Ljubljana, 15. maja (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder se bo danes sestal z mladimi zdravniki, s katerimi bo govoril o aktualnem stanju na področju primarnega zdravstvenega varstva. Srečanje je namenjeno temu, da bi mladi zdravniki povedali, kaj potrebujejo, kje vidijo razloge za nezasedenost posameznih specializacij in kaj bi po njihovem v zdravstvu morali spremeniti.

Srečanja se bodo med drugimi udeležili predstavnik študentov medicinske fakultete in predstavnik družinskih zdravnikov ter zdravnik, ki specializacijo opravlja v tujini. Kot je za STA dejala Tina Bregant iz iniciative Mladih zdravnikov Slovenije, bodo ponovno predstavili svoje težave in upali, da bodo tokrat slišani.

Spomnila je, da že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere v zdravstvu, zaradi česar je zanimanje za nekatere specializacije premajhno, da bi lahko zadostili vsem potrebam. Na zadnji razpis za specializacijo iz družinske medicine, na katerem je bilo na voljo 62 mest, je na primer prišlo le 12 prijav.

"Mladega človeka ne moreš prisiliti s palico, kaj bo počel. Lahko izbira, kam bo šel in lahko izbere bolj ugodne pogoje," je opozorila in izpostavila odhode zdravnikov v tujino.

Že pred časom so mladi zdravniki na premierja Marjana Šarca naslovili pismo, v katerem so izpostavili nekaj predlogov za izboljšanje delovnih razmer. Med drugim ocenjujejo, da je treba popraviti zakone, sprejete v prejšnjem mandatu, ki po njihovi oceni zdravnikom odvzemajo avtonomijo, ter popraviti in spremeniti splošni dogovor in delovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prav tako bi morali vzpostaviti sistem kakovosti in varnosti, ki bo omogočal kakovostno in varno zdravstveno oskrbo, ter urediti položaj zdravnikov, tudi če to pomeni izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Na ministrstvu za zdravje in na Zdravniški zbornici Slovenije, kjer bo srečanje potekalo, ob tem zatrjujejo, da se zavedajo, da so mladi zdravniki ključni za ohranitev in razvoj zdravstvenega sistema. "Želimo si, da ostanete v Sloveniji, da tu opravite specializacijo in se nato kot samostojni in odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti zaposlite v naših zdravstvenih ustanovah v pogojih, ki vam bodo omogočali opravljanje vašega poklica," so zapisali v vabilu mladim zdravnikom.