c S

Stroški mednarodnih klicev v EU se znižujejo

15.05.2019 07:24 Bruselj, 15. maja (STA) - Stroški klicev in pošiljanja kratkih sporočil iz domače države v katero od drugih članic EU se danes znižujejo. Operaterji lahko za klic zaračunajo največ 19 centov na minuto (+ DDV), pri čemer ni pomembno, ali je opravljen iz stacionarnega ali mobilnega omrežja. Kratko sporočilo sms lahko brez davka stane največ šest centov.

Dodatni stroški za klice iz tujih telefonskih omrežij znotraj EU v domačo državo so bili odpravljeni že poleti 2017. Državljani so to pocenitev sprejeli z navdušenjem. Kot je decembra lani ugotovila Evropska komisija, so po odpravi stroškov gostovanj povečali število klicev s svojih mobilnih telefonov za skoraj dvakrat. Uporaba prenosa podatkov se je povečala celo za petkrat.

Evropski poslanci so nova pravila na področju telekomunikacij potrdili novembra lani. S tem bo ohranjanje stikov med ljudmi v EU še dostopnejše, so poudarili.

Nova pravila za mednarodne klice odpravljajo velike razlike v cenah, ki so prej obstajale med državami članicami. V povprečju je bila standardna cena klica iz fiksnega ali mobilnega omrežja znotraj EU trikrat višja od standardne cene notranjega klica, standardna cena za sporočilo sms znotraj EU pa več kot dvakrat višja kot znotraj domače države.

Pričakovati je, da se bo število mednarodnih klicev v EU povečalo. V nedavni raziskavi Eurobarometer so namreč štirje od desetih anketirancev navedli, da so v preteklem mesecu stopili v stik z osebo v drugi državi EU.

Nova pravila se bodo od danes uporabljala v vseh 28 državah EU, kmalu pa tudi na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu. Bodo pa nove najvišje cene veljale zgolj za osebno rabo, torej za zasebne stranke, ne pa tudi za poslovne uporabnike, opozarjajo v Bruslju.