c S
Ob ohlajanju v tujini poziv podjetnikom k prilagoditvam 14.05.2019 16:00 Cerklje na Gorenjskem, 14. maja (STA) - Razmere na trgih, kamor slovenska podjetja največ izvažajo, se spreminjajo, gospodarsko zaupanje se poslabšuje. Podjetja morajo biti na morebitno krizo pripravljena, med drugim z več lastniškega kapitala ter vlaganji v kadre in razvoj, so ugotavljali na današnjem dogodku Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) v Cerkljah na Gorenjskem.

Vse raziskave, med drugim med finančnimi direktorji, glavnimi direktorji in zasebnimi investicijskimi skladi, kažejo na to, da "se nekaj dogaja", je na Akademiji SBC dejala odgovorna partnerica družbe Deloitte v Sloveniji Barbara Žibret Kralj. Zaupanje v gospodarstvu vztrajno pada, Slovenija pri tem ni izjema, je pa poslabšanje bolj izrazito v državah zahodne Evrope, kamor pa naša podjetja največ izvažajo.

Podatki za prvo četrtletje niso slabi, sicer ni visokih rasti, ne moremo pa govoriti o pesimizmu, je dodala. Podjetja so v načrte za letos že vgradila višje stroške poslovanja, predvsem delovne sile, za prihodnja tri leta pa tudi na drugih področjih.

Splošna pričakovanja na trgih so negativna, je opozoril tudi predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in dejal, da je strah pomemben dejavnik pri poslovanju podjetij. Izpostavil je, da so se razmere v glavnih trgovinskih partnericah poslabšale, ter da se morajo podjetja prilagoditi, med drugim s spremembo poslovnih modelov skladno s prestrukturiranjem v panogah, do katere prihaja. Kot primer slednjega je navedel usmerjanje v električne avtomobile, kjer je vedno pomembnejša tudi programska oprema, in robotizirane tovarne v avtomobilski industriji.

Najpomembnejši trgi za slovenska podjetja bodo po njegovih besedah ostali Evropa, ZDA in Kitajska, veliko pa je priložnosti v Afriki in Aziji. Nastop na slednjih je zahtevnejši, je opozoril in pozval k povezovanju, da bi podjetja lahko ponudila celovite rešitve oz. produkte, ter tudi k uporabi možnosti, ki jih glede financiranja in zavarovanja ponuja SID banka.

V SID banki ugotavljajo, da je v slovenskih podjetjih premalo lastniškega kapitala, ki pa je zelo pomemben za zagotavljanje rasti, saj ta ni mogoča le z dolžniškimi viri. "Kapital je najboljša obramba proti krizi," je poudaril Svilan.

Direktor družbe Podkrižnik, ki med drugim izdeluje pogonske sklope in specialne kovinske dele za avtomobilsko industrijo, Iztok Podkrižnik je povedal, da ob negotovosti v panogi prihaja do neodločnosti in posledično tudi nižjih naročil. Prilagajajo se med drugim z naborom izdelkov, ki jih dobavljajo, tako npr. deset let razvijajo rešitve za električno mobilnost, med drugim pri električnih motorjih za čolne in tudi električnih kolesih.