c S
EU podaljšala dajatve za kitajske proizvajalce solarnega stekla 14.05.2019 16:00 Bruselj, 14. maja (STA) - Evropska unija je z uvedbo ocenjevalnega postopka danes podaljšala protidumpinške in druge zaščitne dajatve za uvoz solarnega stekla iz Kitajske, ki jih je vpeljala leta 2014. Postopek sledi svarilom evropskih proizvajalcev solarnih panelov pred posledicami za panogo na stari celini, če bi EU dajatve ukinila.

Dajatve bi morale poteči v sredo, a jih je EU danes z uvedbo ocenjevalnega postopka avtomatsko podaljšala. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo ta postopek trajal 15 mesecev. Če bo končna ocena pokazala, da podaljšanje dajatev ni bilo upravičeno, bodo kitajski proizvajalci upravičeni do povračila stroškov, ki jih bodo morali iz tega naslova plačati po 15. maju.

Države članice so Kitajsko, sicer največjo svetovno proizvajalko solarnih panelov in podobnih izdelkov, obtožile, da tem izdelkom nezakonito znižuje cene. Kitajski uvoz predstavlja okoli 20 odstotkov EU trga s solarnim steklom.

Dajatve je EU podaljšala po pritožbi evropskega konzorcija Pro Sun Glass, ki zastopa več kot četrtino proizvajalcev solarnega stekla v EU. Opozorili so, da jih bodo kitajski proizvajalci še naprej spodkopavali, če bodo obstoječe dajatve, ki jih je EU uvedla leta 2014, odpravljene. Protidumpinške in druge zaščitne dajatve po podatkih Evropske komisije znašajo med 35 in 84 odstotkov.