c S
V evrskem območju marca 0,3-odstotni padec industrijske proizvodnje 14.05.2019 13:13 Luxembourg, 14. maja (STA) - Obseg industrijske proizvodnje se je marca v območju z evrom znižal za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,1 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. V medletni primerjavi se je obseg v območju evra skrčil za 0,6 odstotka, v osemindvajseterici pa se je okrepil za 0,4 odstotka.

Padec se je marca s tem poglobil glede na februar. Takrat je na mesečni ravni območje z evrom beležilo 0,1-odstotno znižanje industrijske proizvodnje, celotna EU pa stagnacijo.

V območju z evrom se je proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin v marcu glede na februar znižala za odstotek, energije pa za 0,3 odstotka. Proizvodnja dobrin za vmesno rabo se je zvišala za 0,1 odstotka, investicijskih dobrin za 0,4 odstotka in trajnih potrošnih dobrin za 0,7 odstotka.

V celotni EU je proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin upadla za 0,5 odstotka, energije pa za 0,2 odstotka. Proizvodnja dobrin za vmesno rabo je ostala na nespremenjeni ravni, obseg proizvodnje investicijskih dobrin je pridobil 0,4 odstotka, trajnih potrošnih dobrin pa 0,5 odstotka.

Med državami članicami, za katere so na voljo podatki, so največje padce obsega industrijske proizvodnje beležile Malta (-3,7 odstotka), Grčija (-2,7 odstotka) in Švedska (-2,3 odstotka). Najvišjo rast pa so imele Litva (+3,5 odstotka), Danska (+1,8 odstotka) in Slovaška (+1,2 odstotka).

V medletni primerjavi je marca proizvodnja energije v območju z evrom zdrsnila za 7,3 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za 0,7 odstotka in izdelkov za vmesno rabo za 0,4 odstotka. Na drugi strani je proizvodnja trajnih potrošnih dobrin ostala nespremenjena, proizvodnja investicijskih dobrin pa je pridobila 1,3 odstotka.

V EU se je proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin okrepila za 1,7 odstotka, investicijskih dobrin za 1,5 odstotka, izdelkov za vmesno rabo za 0,8 odstotka in trajnih potrošnih dobrin za 0,1 odstotka. Proizvodnja energije se je znižala za 6,2 odstotka.

Med članicami, za katere ima Eurostat podatke, so bili največji padci industrijske proizvodnje zabeleženi na Portugalskem (-7,9 odstotka), na Malti (-3,6 odstotka) in v Španiji (-3,4 odstotka). Največje rasti so imele Irska (+22,1 odstotka), Poljska (+osem odstotkov) in Madžarska (+7,9 odstotka).

V Sloveniji se je na mesečni ravni obseg industrijske proizvodnje znižal za 0,6 odstotka, medletno pa je pridobil 2,9 odstotka.