c S
Udeležba na SIW priča o nadaljevanju velikega zanimanja za Slovenijo 14.05.2019 11:17 Ljubljana, 14. maja (STA) - V Termah Olimia v Podčetrtku bo ta teden Slovenska turistična borza (Slovenian Incoming Workshop - SIW). Po nove posle prihajajo predstavniki 155 tujih podjetij iz 37 držav, 70 odstotkov od njih bo na SIW prvič. To kaže na nadaljevanje zanimanja za Slovenijo oziroma njeno turistično ponudbo.

STO borzo SIW, najpomembnejši poslovni dogodek slovenskega turizma, pripravlja več kot 20 let. Tudi letošnja bo "odlična priložnost za spoznavanje in trženje turistične ponudbe Slovenije, za krepitev že obstoječih in seveda sklepanje novih poslov", je za STA pred dogodkom povedala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Letošnje slovenske turistične borze se bo udeležilo 155 tujih podjetij iz 37 držav in 163 slovenskih družb. Skupno bodo opravili več kot 3500 sestankov, je napovedala Pakova.

Največ tujih podjetij bo iz Italije, Nemčije in Francije, precej jih bo tudi z oddaljenih trgov, med drugim iz ZDA, Kitajske ter Južne Koreje.

"V skladu s trendi in sporočilom, da v Sloveniji razvijamo zeleni butični turizem za edinstvena personalizirana doživetja, bomo ob tokratni borzi dali poudarek vrsti neformalnih srečanj in druženj ob spoznavanju doživljajskih programov v neposredni okolici lokacije dogodka," je še povedala Pakova. Tuji udeleženci bodo Slovenijo pred in po borzi spoznavali tudi na študijskih potovanjih, ki se bodo osredotočala na pet različnih tem.

Na STO si vsako leto za cilj zastavijo na SIW pritegniti čim več novih tujih udeležencev. Letos bo takih 70 odstotkov. "To kaže, da zanimanje za Slovenijo raste tudi v času, ko se rasti na svetovnem in evropskem turističnem trgu umirjajo," je prepričana Pakova.

Dogodek bo potekal med 16. in 18. majem. Osrednji del s sestanki "ena na ena" bo v petek, na isti dan se bo odvila tudi novinarska konferenca z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu Evo Štravs Podlogar ter Pakovo.

Slovenijo je v prvem letošnjem četrtletju obiskalo skoraj 925.000 turistov, kar je 3,5 odstotka več kot v prvem trimesečju lani. Število njihovih prenočitev se je povečalo za 3,6 odstotka na 2,45 milijona. Število tujih gostov se je povečalo za 1,2 odstotka na 562.000, število njihovih prenočitev za pa 2,8 odstotka na 1,43 milijona.

Lansko leto je bilo za slovenski turizem rekordno. Število prihodov se je povečalo za osem odstotkov na 5,9 milijona, število prenočitev pa za 10 odstotkov na 15,7 milijona. Povečanje je bilo ustvarjeno na račun tujih gostov, medtem ko je obisk domačih gostov ostal na ravni leta 2017.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) je bila lani na svetovni ravni rast turističnih prihodov šestodstotna, enako rast je beležila Evropa. Slovenija je torej ustvarila nadpovprečno rast.

Prihodki iz naslova izvoza potovanj so v Sloveniji lani dosegli 2,71 milijarde evrov, kar je na letni ravni pomenilo zvišanje za skoraj 12 odstotkov, kažejo podatki Banke Slovenije. Slovenski turizem je s tem še dobro milijardo evrov oddaljen od cilja, zastavljenega do leta 2021.

Evropska potovalna komisija ETC za letošnje leto napoveduje skoraj štiriodstotno rast turističnih prihodov na svetovni ravni in skoraj triodstotno v Evropi.