c S
OECD opozarja na upočasnjeno rast večine večjih gospodarstev 14.05.2019 10:53 Pariz, 14. maja (STA) - Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev (CLI) za države članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki predstavlja zgodnji signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih, kaže na upočasnjevanje rasti večine večjih gospodarstev sveta. V območju evra je med izjemami Francija.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev predstavlja signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih oz. prikazuje nihanja gospodarske dejavnosti okoli njene dolgoročne potencialne ravni, je danes objavila OECD.

Naraščajoči CLI z vrednostmi nad 100 govori o konjunkturi, padajoči z vrednostmi nad 100 kaže obrat navzdol, medtem ko padajoče vrednosti indeksa pod 100 govorijo o upočasnjevanju gospodarske aktivnosti, naraščajoče vrednosti pod 100 pa o okrevanju.

V celotni OECD je CLI marca na mesečni ravni nazadoval za 0,1 točke, na letni ravni pa za 1,5 točke na 99 točk. V območju evra je CLI na mesečni ravni izgubil 0,2 točke, na letni pa 1,6 točke, tako da je minuli mesec znašal 99,1 točke.

Slabitev gospodarske rasti beležijo Nemčija, Italija in Velika Britanija, medtem ko Francija na temelju dobrega razpoloženja potrošnikov, ugodne prodaje avtomobilov in višjih tečajev delnic uživa stabilno rast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rast se upočasnjuje tudi v ZDA, na Japonskem, v Kanadi. Na drugi strani naj bi imeli Kitajska in Indija stabilno rast.