c S
Cene nafte nekoliko višje 14.05.2019 09:00 Singapur, 14. maja (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko podražile. Nanje vplivajo nasprotujoči si dejavniki; na eni strani trgovinska vojna nakazuje počasnejšo globalno gospodarsko rast in posledično skromnejše povpraševanje po nafti, na drugi strani pa se krepijo napetosti med zalivskimi državami.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom junija je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 61,25 dolarja, kar je 21 centov več kot v ponedeljek. Sod nafte brent z julijskim dobavnim rokom se je podražil za 34 centov na 70,57 dolarja.

Med zalivskimi državami, ki so pomembne proizvajalke nafte, se krepijo napetosti. Štiri ladje, vključno z dvema savdskima naftnima tankerjema, so bile poškodovane v skrivnostnih napadih pred obalo Združenih arabskih emiratov, so sporočili slednji.

Napetosti se krepijo tudi med ZDA in Iranom. Slednji je prejšnji teden, leto dni po tistem, ko so ZDA izstopile iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma, prenehal spoštovati določene obveznosti in grozi, da bo nehal upoštevati še preostale.

Pentagon je na Bližnji vzhod postal vojaško ladjo USS Arlington in protiraketni sistem patriot. Pri tem so v Washingtonu v petek pojasnili, da gre za odgovor ZDA na morebitne grožnje iz Irana.

Medtem se zdi dogovor med ZDA in Kitajsko o končanju trgovinske vojne bolj oddaljen kot še pred nekaj dnevi. Trgovinska vojna zaustavlja globalni gospodarski motor, kar negativno vpliva tudi na pričakovano povpraševanje po nafti.