c S
Čas za odločitev o prodaji Abanke se izteka 14.05.2019 07:35 Ljubljana, 13. maja (STA) - Država ima še mesec dni in pol časa, da izpolni obljubo o prodaji Abanke, ki jo je dala Evropski komisiji v zameno za odobritev državne pomoči banki. Uradnih informacij o prodaji ni, neuradno naj bi ponudbe za njo oddale in do konca aprila zvišale tri banke, Nova KBM, OTP in AIK banka.

"Postopki glede prodaje Abanke, ki jih vodi Slovenski državni holding (SDH) v sodelovanju s pravnim in finančnim svetovalcem, so v teku in potekajo skladno s postavljeno časovnico. Skladno z zavezami je treba prodajni postopek zaključiti do konca junija tega leta," so znova povedali na ministrstvu za finance, medtem ko v SDH prodajnega postopka ne želijo komentirati.

Neuradno se za Abanko, danes tretjo največjo banko v državi, zanimajo tri banke. To so Nova KBM, ki jo je v podobnem privatizacijskem postopku kupil sklad Apollo, madžarska OTP, ki je v začetku maja podpisala dogovor o nakupu SKB banke s francosko skupino Societe Generale, ter srbska banka AIK, ki je spomladi postala lastnica Gorenjske banke.

Prvotne ponudbe za Abanko, ki so se gibale nekoliko pod 400 milijoni evrov, naj bi izboljšali vsi trije ponudniki, med njimi naj bi največ ali okoli 480 milijonov evrov po pisanju današnjega Večera ponudila AIK banka oz. njena MK Grupa v lasti poslovneža Miodraga Kostića. To predstavlja 0,8 knjigovodske vrednosti delnice banke, brez upoštevanja prevzemne premije.

Revidirana knjigovodska vrednost delnice Abanke je konec 2018 dosegla 38,63 evra, kar ob 15.100.000 delnicah predstavlja 583,3 milijona evrov kapitala. Analitiki so ob začetku prodajnih postopkov lansko jesen napovedali, da bi se cena za delnico lahko gibala v razponu 0,6 do 0,8 knjigovodske vrednosti, plus premija, ki jo v takšnih postopkih plača prevzemnik.

Sami potencialni kupci o postopku ne dajejo izjav, ker so podpisali zavezo o nerazkrivanju informacij. V AIK banki so glede tega spomladi dejali, da v regiji nameravajo rasti tako organsko kot s pomočjo prevzemov, v Novi KBM so povedali, da se ozrejo za vsako priložnostjo, ki se pojavi na trgu, v OTP niso skrivali ambicij po vstopu na slovenski trg.

Ker kaže, da bo OTP, ki se je pred leti potegovala za nakup Nove KBM, svoje načrte po širitvi v Slovenijo uresničila z napovedanim nakupom SKB banke, ene večjih bank na slovenskem trgu, je njihov boj za Abanko z vidika financiranja nakupa dveh večjih slovenskih bank vprašljiv. Proces je "zelo konkurenčen", je namreč na nedavni finančni konferenci priznal prvi mož Nove KBM John Denhof in dodal, "naj zmaga najboljši".

Kupec bo moral pred dokončno sklenitvijo posla pridobiti še dovoljenje regulatorjev trga, torej Evropske centralne banke in varuha konkurence.

Abanka je leta 2015 nastala z združitvijo Abanke Vipa in Banke Celje. Takrat se je zavihtela na drugo mesto med bankami v Sloveniji, a jo je nato po konsolidaciji pripojenih Poštne banke Slovenije in KBS, nekdanje Raiffeisen banke, prehitela Nova KBM.

Lani je Abanka ustvarila 66,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 56,6 odstotka več kot leta 2017. Bilančna vsota se je povečala za dva odstotka na 3,73 milijarde evrov. Abanka je imela ob koncu lanskega leta okoli 1000 zaposlenih.

V času lanske delne privatizacije NLB so oživeli pozivi, naj država ne proda vseh bank, ki jih je konec leta 2013 sanirala in podržavila. Na ministrstvu so glede tega povedali, da zaveze, dane Evropski komisiji, določajo, da država v primeru, da prodajne zaveze ne izpolni do roka, predlaga komisiji imenovanje prodajnega zaupnika, ki bo imel pristojnost prodati banko.