c S
Evropske borze z velikimi padci; evro in nafta na mestu 14.05.2019 07:33 London/Frankfurt/Pariz, 13. maja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali. Razlog je zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Tečaj evra je stagniral, le malo pa so se premikale tudi cene nafte. Čez mejo 7000 dolarjev pa se je povzpel bitcoin, ki dosega najvišjo raven od lanskega avgusta.

Zadnji krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko minuli četrtek in petek v Washingtonu se je končal brez dogovora. ZDA so medtem s petkom zvišale carine za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza z 10 na 25 odstotkov, češ da Kitajska odlaša z uzakonitvijo nekaterih sprememb, ki so že bile dogovorjene. ZDA so hkrati napovedale zvišanje carin za še preostalih okoli 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Kitajska je že napovedala protiukrepe, in sicer bo s 1. junijem zvišala carine na dodatnih 60 milijard dolarjev vrednega ameriškega uvoza.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,20 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,52 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,22 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,55 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,35 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,66 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,35-odstotni padec.

Še večji padci se rišejo na newyorških borzah. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 2,42 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 2,37 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se znižuje za 3,33 odstotka.

Tečaj evra je v primerjavi z dolarjem stagniral. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,123 dolarja, kar je enako kot zjutraj. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1245 dolarja (v petek pri 1,123 dolarja).

Cene nafte so se le malenkost podražile. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 61,72 dolarja, kar je šest centov več kot v petek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 19 centov na 70,81 dolarja.

Pozornost pa je začel ponovno zbujati bitcoin, ki se je konec tedna podražil za okoli 1000 dolarjev in dosegel najvišjo raven v zadnjih devetih mesecih. Presegel je mejo 7000 dolarjev. Vzroki za rast so vlagateljem neznanka, pri čemer je analitik Lukman Otunuga iz podjetja FXTM opozoril, da je do dviga prišlo v času zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

"Medtem ko je še veliko prezgodaj za ugotovitev, da se je bitcoin znova umestil kot potencialna varna naložba za vlagatelje, se bo ta ideja krepila, če se bo kriptovaluta še naprej zviševala v tveganem okolju," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pozno popoldne po srednjeevropskem času je na borzi Bitstamp en bitcoin stal 7056 dolarjev.