c S
Cerarja skrbi drugi tir, upa na ugoden razplet 14.05.2019 07:33 Bruselj, 13. maja (STA) - Vodja SMC Miro Cerar je danes v Bruslju izpostavil skrbi glede drugega tira zaradi sprememb stališča glede sodelovanja s partnerskimi državami, s čimer se je Slovenija znašla na spolzkem terenu, a obenem izrazil upanje in vero v to, da bo projekt uspel. Želi si, da bi Evropska investicijska banka (EIB) Sloveniji namenila ugodno posojilo.

Cerar, ki je zaradi dogodkov v povezavi z drugim tirom marca lani odstopil s premierskega položaja, je danes v Bruslju izpostavil željo SMC, da bi EIB Sloveniji naklonila ugodne pogoje za posojilo.

Poudaril je, da "smo si sami zadali kar nekaj bolečih udarcev - najprej s tem, ko smo si sami omogočili neproduktivne referendume, s katerimi smo izgubili eno leto časa".

Njegova vlada je pripravila jasno finančno shemo brez državnih jamstev, ob sodelovanju s partnerskimi sosednjimi državami in s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev, ki jo je takrat v celoti sprejela tudi EIB, zapletov niso pričakovali, vse je bilo dogovorjeno, je izpostavil.

Stvari se po njegovih besedah z novo vlado ponovno odpirajo in Cerar se boji, da je k temu prispevalo drugačno stališče glede sodelovanja s partnerskimi državami. V primeru sodelovanja s partnerskimi državami ima projekt jasnejšo evropsko razsežnost in ga morajo institucije EU bolj podpirati, je ponazoril.

"Če se država osami in gre sama, pa mora sama zagotoviti jamstva. Priznam, da me to skrbi, čeprav upam in verjamem, da nam lahko uspe," je poudaril. Skrbi ga, ker so spremenili že jasno začrtano pot in se znašli na spolzkem terenu.

Na vprašanje, ali bodo torej potrebna državna jamstva, Cerar odgovarja, da tako govori ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in da naj to ona pojasni, sam pa bo počakal na končna pojasnila.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo odbor direktorjev EIB v sredo zavrnil posojilo, je Cerar odgovoril, da ni rekel, da ne pričakuje potrditve, temveč da pravi zgolj to, da je bila zadeva že dogovorjena. "Absolutno podpiram ta projekt in verjamem, da nam mora uspeti," je sklenil.

Odbor direktorjev EIB bo v sredo odločal o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper. Potem ko je odločitev o tem aprila prestavil, so se v medijih pojavila ugibanja o možni zavrnitvi posojila.

Siol je med drugim pisal o tem, da naj bi projekt drugi tir ovirale nekatere države, ki si te gradnje ne želijo, saj da predstavlja konkurenco njihovim logističnim potem. Med njimi so omenili Italijo, eno od štirih evropskih držav, ki imajo v lasti največji delež EIB, in njene strateške interese v pristanišču Trst.

Nosilci projekta drugi tir na takšne pomisleke odgovarjajo z zagotovilom, da so na to možnost pripravljeni.