c S
Župani občin slovenske Istre sklenili dogovor o medsebojnem sodelovanju in partnerstvu 14.05.2019 07:33 Koper, 13. maja (STA) - Župani občin Piran, Izola in Ankaran ter Mestne občine Koper so se danes v Kopru sestali na prvi formalni koordinaciji županov občin slovenske Istre. Na srečanju so med drugim sklenili dogovor o medsebojnem sodelovanju in partnerstvu županov občin slovenske Istre, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Župan Pirana Đenio Zadković, župan Izole Danilo Markočič, župan Kopra Aleš Bržan in župan Ankarana Gregor Strmčnik so s sklenitvijo dogovora o medsebojnem sodelovanju in partnerstvu županov občin slovenske Istre obudili "nekoč nepogrešljivo in zelo učinkovito medobčinsko koordinacijo" ter se dogovorili, da bodo koordinacije enkrat mesečno potekale v Kopru, in sicer praviloma vsak prvi torek v mesecu, so sporočili.

Koordinacije so delovna srečanja, na katerih bodo župani reševali odprta vprašanja, iskali možnosti sodelovanja, si izmenjevali izkušnje in sprejemali skupna stališča ter sklepe. "V slovenski Istri živimo skupaj in prav je, da tudi delamo skupaj," je ob tem dejal koprski župan Bržan.

Med drugim so danes sprejeli skupno stališče do predloga rešitve za tranzitni promet v slovenski Istri, saj so, kot je pojasnil Bržan, "enotni, da problema tranzita ne more rešiti hitra cesta med Jagodjem in Lucijo, ki bi pomenila pravo devastacijo prostora". Kot bistveno bolj primerno in zelo nujno rešitev so ocenili hitro cesto med Koprom in Dragonjo, ki bi tranzitni promet odpeljala mimo gosto naseljenih mestnih središč.

Sprejeli so tudi sklep o imenovanju strokovne skupine, ki bo oblikovala predloge konkretnih rešitev na posameznih odsekih trase. Te bodo župani nato predstavili pristojnemu ministrstvu in državi.

Na današnji koordinaciji so župani spregovorili tudi o pobudi za ustanovitev skupne medobčinske uprave, v okviru katere bi lahko poenotili delovanje posameznih občinskih služb in o možnosti razširitve določenih projektov na vse štiri občine.

Obravnavali pa so tudi pobudo za ustanovitev Slovenskega sveta za Jadransko morje in predlog odloka o podeljevanju priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča. To bi občine podeljevale vsaki dve leti, prvič že letos, so še sporočili.