c S
Sodba v zadevi R Mercuri postala izvršljiva 13.05.2019 15:22 Izola, 13. maja (STA) - Vrhovno sodišče je nedavno zavrglo zahtevo Občine Izola za revizijo zoper sodbo višjega sodišča v Mariboru v gospodarskem sporu med občino in družbo R Mercuri. Občina je tako izkoristila vsa pravna sredstva, sodbo pa je že izvršila in poravnala odškodnino v višini 1,9 milijona evrov, so sporočili z občine.

Aktualni župan Danilo Markočič se je s sodbo v zadevi R Mercuri prvič srečal tik pred nastopom mandata, čeprav je dogajanje, ki je botrovalo sporu, staro več kot desetletje, so v sporočilu za javnost danes spomnili na občini.

Občina Izola je v začetku leta sicer vložila ugovor zoper sklep o izvršbi, ki mu je okrajno sodišče v Piranu ugodilo in dovolilo odlog izvršbe do odločitve vrhovnega sodišča o vloženi reviziji. Te dni pa so prejeli sklep vrhovnega sodišča, ki je zahtevo za revizijo zavrglo.

Na občini so povzeli tudi besede župana Markočiča, ki je ponovil, da je postopek, ki je pripeljal do takšne sodbe, za lokalne skupnosti nenavaden, saj podlaga za odškodnino temelji le na izdani lokacijski informaciji. Po njegovem bo tovrstna izkušnja pri nadaljnjem delu občinske uprave pomenila več administrativnega dela, pravne previdnosti in s tem dodatne birokracije, ki pomeni podaljševanje postopkov.

Občino je sicer obiskala tudi kriminalistična policija, ki je zbirala informacije o celotnem postopku, ki je privedel do pravnomočne sodbe o izvršbi. "Zadovoljen sem, da je policija začela s preiskavo tega milo rečeno neobičajnega sodnega postopka, ki je nevaren presedan za vse slovenske lokalne skupnosti," so še povzeli županove besede.

Podjetje R Mercuri je leta 2005 kupilo in nato znatno ceneje prodalo zemljišče v Izoli, ker zanj niso prenehale veljati prostorske omejitve. Zaradi izgubljene poslovne priložnosti je podjetje nato občino tožilo za nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, terjatev je postala izvršljiva v začetku leta. Morebitno plačilo odškodnine je občina predvidela tudi v marca sprejetem proračunu za leto 2019, in sicer tako prek zamika določenih investicij kot najema kreditov.