c S
Evropske borze v rdečem 13.05.2019 11:50 Frankfurt/Pariz/London, 13. maja (STA) - Pomembnejše borze po Evropi so nov trgovalni teden začele z rastjo, nato pa so se tečaji obrnili navzdol. Vlagatelje na svetovnih borzah skrbi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko, ki se zaostruje.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil ob okoli 11.30 za 0,49 odstotka nižje kot ob koncu trgovanja v petek.

Frankfurtski indeks DAX se je v tem času znižal za 0,75 odstotka, pariški CAC 40 za 0,51 odstotka in londonski FTSE 100 za 0,03 odstotka.

Dunajski ATX je izgubljal 0,52 odstotka, milanski FTSE MIB je bil 0,74 odstotka v rdečem, züriški SMI pa je beležil 0,64-odstotni padec.

Svetovne borze beležijo padce, saj vlagatelje skrbi ameriško-kitajski trgovinski spor. Zadnja pogajanja minuli četrtek in petek v Washingtonu so se končala brez dogovora, pri čemer so ZDA ustvarile dodaten pritisk z zvišanjem carin na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza ter napovedjo zvišanja carin tudi na preostalih 300 milijard dolarjev uvoza. Kitajska je napovedala protiukrepe, a jih zaenkrat še ni uvedla.

Strani bosta nadaljevali pogajanja, novi krog naj bi se odvil v Pekingu, ni pa še znano, kdaj. Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinpoing bi le lahko, kot je v nedeljo povedal gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow, sestala ob robu zasedanja skupine G20 konec junija na Japonskem.

Tečaj evra glede na dolar se danes doslej ni veliko spremenil. Na borzi v Frankfurtu je treba za en evro odšteti 1,1230 dolarja, kar je 0,04 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v petek.