c S
V kranjskem zdravstvenem domu organizacija dela ostaja nespremenjena 13.05.2019 12:48 Kranj, 13. maja (STA) - Zdravstveni dom Kranj še naprej deluje po sistemu tako imenovanih akutnih ambulant, ki so jih zaradi odsotnosti številnih zdravnikov družinske medicine uvedli v začetku maja. Tako bo vse do konca meseca, ko bodo zdravniki izkoristili načrtovane dopuste, četudi naj bi ta teden po sprejemu aneksa ena umaknili oziroma zamrznili svoje odpovedi.

24 kranjskih splošnih zdravnikov, ki so aprila zaradi nezadovoljstva in preobremenjenosti podali kolektivno odpoved pogodb o zaposlitvi, je maja pred iztekom odpovednega roka začelo koristiti dopuste. Zato so številne ambulante družinske medicine na območju Kranja, Naklega, Preddvora, Jezerskega, Cerkelj in Šenčurja po prvomajskih praznikih ostale zaprte. Da bi bolnikom zagotovili zdravstveno oskrbo, pa so v Kranju vzpostavili dve ambulanti za akutno obravnavo in administrativno ambulanto.

V začetku prejšnjega tedna je zaradi velikega navala bolnikov, ki je za čas po praznikih sicer običajen, in nejasnosti glede organizacije, v kranjskem zdravstvenem domu vladala precejšnja zmeda, bolniki pa so na oskrbo čakali tudi po tri ure. Razmere so se v nekaj dneh izboljšale in takšne ostajajo tudi v tem tednu, je za STA povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura in dodala, da je danes gneča v akutnih ambulantah znova malo večja, kar je značilno za ponedeljke.

Za kakšne spremembe ali prilagoditev organizacije dela se v zdravstvenem domu niso odločili. "Ugotovili smo, da je v danih razmerah to najboljša organizacija," je dejala direktorica in spomnila, da so se zadeve po začetku prejšnjega tedna sicer izboljšale, vendar pa ne normalizirale. To glede na odsotnost tolikega števila zdravnikov niti ne bi bilo mogoče. "Podelamo lahko zgolj akutne bolnike, medtem ko kronični ostajajo. Tako da razmere seveda niso idealne, a so optimalne v danih razmerah," je ocenila Gantar Žura.

Nekateri zdravniki so se sicer ta teden vrnili na delo, vendar pa so na dopust odšli drugi zdravniki. Tako bo vse do konca maja, saj bodo zdravniki izkoristili napovedane dopuste. "Organizacija dela bo zato ta mesec ostala nespremenjena," je napovedala direktorica in pojasnila, da si nihče izmed zdravnikov ne želi plačila v zameno za dopust, saj potrebujejo počitek.

"Mi rešujemo problem dolgoročno, zato želimo, da so zdravniki zadovoljni in spočiti, kar jim bomo tudi omogočili," je povedala Gantar Žura in dodala, da bodo zdravniki dopuste pokoristili tudi, če bodo po sprejetju aneksa ena k splošnemu dogovoru, ki je na vladi predviden 15. maja, svoje odpovedi pogodb o zaposlitvi umaknili oziroma zamrznili.

Direktorica je izpostavila, da ima od zdravnikov zagotovila, da bodo odpovedi po sprejemu aneksa ena umaknili, vendar pod pogojem, da se nadaljuje tudi priprava ostalih ukrepov, na čelu z aneksom dve in zagotovitvijo finančne podpore predvidenih ukrepom.