c S
Nadzornika Mercatorja Webrova in Bošnjak odstopila 13.05.2019 10:42 Ljubljana, 13. maja (STA) - Irena Weber in Vladimir Bošnjak bosta s 5. junijem odstopila s položaja člana nadzornega sveta Mercatorja, je danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila družba.

Webrova, ki je sicer namestnica glavnega izvršnega direktorja družbe Fortenova - nanjo se prenaša zdravi del Agrokorja - Fabrisa Peruška, je bila v nadzorni svet Mercatorja imenovana junija lani. Bošnjak je med nadzorniki Mercatorja od junija 2017.

Nadzorni svet Mercatorja vodi Peruško, v njem so predstavniki kapitala še Sergei Volk, Matej Lahovnik in Ivica Mudrinić, predstavniki zaposlenih pa Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović in Jože Lavrenčič.

S 1. aprilom letos se je začel izvajati dogovor med upniki hrvaškega Agrokorja in med drugim je zaživela Fortenova grupa. Nanjo so prenesli 45 Agrokorjevih insolventnih podjetij ter tudi 32 solventnih podjetjih na Hrvaškem.

Mercator ostaja na starem Agrokorju. Peruško je marca v intervjujih za slovenske medije ponavljal, da si v Zagrebu želijo njegovega čimprejšnjega prenosa na bolj zdravo Fortenovo, saj je to pomembno tudi zaradi Mercatorjevih dobaviteljev, zaposlenih in celotnega slovenskega gospodarstva.

S prenosom Mercatorja se mora strinjati vseh 55 Mercatorjevih bank upnic. Peruško je takrat dejal, da imajo določene banke zadržke. Naslednja koraka za prenos delnic Mercatorja sta dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence in reševanje vprašanja manjšinskih lastniških deležev. V najslabšem scenariju bi lahko Mercator pustili tudi na starem Agrokorju, je takrat povedal Peruško.